Odgođeno otvaranje Disneylanda u Šangaju

Autor: Poslovni dnevnik , 04. veljača 2015. u 16:46
Tematski park vrijedan 5,5 milijardi dolara prve goste neće primiti prije 2016.

Park grade američka kompanija i Shangai Shendija, kineski konzorcij u državnom vlasništvu.

Senzacionalno zamišljen Disneyland park u Šangaju svoje prve posjetitelje ipak neće primiti u ovoj godini, kako je bilo najavljivano.

Više od 5,5 milijardi dolara vrijedna investicija finalnu realizaciju mogla bi doživjeti tek u prvoj polovici iduće godine, piše The Wall Street Journal podsječajući kako se impresivni tematski park u Šangaju počeo graditi u 2011. godini. Iako službenih razloga za odgodu otvaranja još nema, šangajski gradonačelnik Yang Xion još je prošlog tjedna dao naslutiti da Disneyland neće biti otvoren na vrijeme. U govoru nakon tragičnog novogodišnjeg stampeda u kojem je usred povijesnog okruga Bund poginulo 36 osoba, vlasti su odlučile "zauzdati" sve događaje koje bi privukli gomile ljudi, a Xion je izjavio: "Uvjeren sam da je Walt Disney kompanija izuzetno iskusna kada je riječ o ovakvim projektima, ali i mi moramo učiniti apsolutno sve u našoj moći da osiguramo maksimum sigurnosti".

Naime, šangajski Disneyland gradi se u partnerstvu američke kompanije i Shangai Shendija, kineskog konzorcija u  državnom vlasništvu koji će imati 57 % udjela u parku, a Walt Disney ostalih 43. Zanimljivo je da je američka kompanija planove za izgradnju Disneylanda u Šangaju imala još od 1990. i otad se bori sa stalnim preprekama. Pismo namjere potpisano je 2002.  s  planom da se park otvori 2008. No stvarnost je bila posve drukčija, gradnja je počela tek prije četiri godine.

No kad se napokon otvori šangajska oaza za ljubitelje Disney svijeta postat će i najveća ostavština čelnog čovjeka američke kompanije Roberta Igera koji u lipnju 2018. planira otići u mirovinu. A što se samog parka tiče, on će, među ostalim, imati najveći princezin dvorac u povijesti Disney parkova, ogromni dio posvećen Piratima s Kariba, hotel na temu filma Priča o igračkama, a veliki vrt krasit će masivni murali s likovima 12 znakova zodiaka posebno kreiranih u Disneyevim studijima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close