Odgoda nove pruge ugrožava poziciju Luke Kopar

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2018. u 22:00
Cerara sada podržava samo 10% birača/Patrik Macek/PIXSELL

Na referendumu prošle godine za gradnju 27 kilometara pruge do Kopra izjasnilo se 53 posto birača, a 47 posto ih je bilo protiv.

Nakon što je slovenski Vrhovni sud poništio referendum na kojemu su birači u rujnu prošle godine potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače, premijer Miro Cerar, čijoj vladi je to bio ključni projekt, podnio je ostavku. Na referendumu koji je održan krajem rujna prošle godine za gradnju 27 kilometara nove pruge između Kopra i Divače izjasnilo se 53 posto birača, a 47 posto ih je bilo protiv.

Dobili novac iz Unije
Vrhovni sud je naveo da je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju u kojoj je iznosila samo pozitivne posljedice zakona o gradnji te pruge financira sa 130 tisuća eura proračunskih sredstava bila nedopustiva jer je tako u nepovoljni položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente.

 

130 tisuća

eura vlada je uložila u referendumsku kampanju, što je za Vrhovni sud nedopustivo

Zato je rezultat referenduma poništen, pa će se on morati ponoviti. Sloveniji se novom prugom nadala održati poziciju Luke Kopar kao strateški najvažnije u sjevernom Jadranu, vrijednost projekta za kojeg je bilo zainteresirano više zemalja, prije svega Mađarska, procjenjuje se na gotovo milijardu eura.  Slovenija je od tada već dobila inicijalna sredstva za pripremne radove iz fondova Europske unije, a sada će zbog Cerarove ostavke, skorih izbora i novog referenduma cijeli projekt biti odgođen na neodređeno vrijeme, što će svakako obradovati konkurenciju prije svega luku u Trstu i riječku luku. Pripreme za gradnju drugog kolosijeka trebale su početi krajem godine, a gradnja bi trajala šest godina.

Pad Cerarove popularnosti
Cerar je nakon ostavke rekao da se uspjesi vlade u javnosti podcjenjuju i da se nepravedno stvara dojam kako ništa nije napravila. Smatra da iza toga stoje "stare etablirane stranke u koaliciji i opoziciji" kojima nije stalo do razvitka Slovenije.

Neki slovenski analitičari misle kako je Cerarova ostavka taktički potez pred izbore kako bi se potaknuo onaj dio biračkog tijela koji je 2014. njegovo stranci SMC (Stranka Mire Cerara) koja se kasnije preimenovala u Stranku modernog centra (SMC), dao svoje glasove, vjerujući riječima uglednog profesora prava da će provesti potrebne reforme u slovenskom društvu i gospodarstvu te u politiku uvesti načelo "etičnosti". Cerar je tada na izborima osvojio 34 posto glasova i većinu u parlamentu, dok mu trenutne ankete na predstojećim izborima predviđaju deset posto ili manje. Pd

Uspješna vlada

BDP porastao čak pet posto
Cerarova vlada lani bilježi značajan uspjeh, slovenski BDP je prošle godine, prema prvim podacima statističkog zavoda, realno porastao za 5 posto, dva puta više od prošlogodišnjeg prosjeka EU i eurozone. Samo je u posljednjem tromjesečju 2017. godine BDP porastao za 6% u odnosu na posljednje tromjesečje 2016. godine. Ured za makroekonomske analize i razvoj (Umar) je objasnio da je i dalje glavni pokretač gospodarskog rasta izvoz, koji se prošle godine povećao za 10,6 posto, a odličan izvozni trend nastavljen je i u siječnju ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close