Od proizvodnje nafte IS-u godišnje 800 mil. USD

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2014. u 15:21
Foto: Reuters

Islamska država prihod od prodaje nafte ostvaruje na crnome tržištu, a prodaja se obavlja “kamionima, cestama duž turske granice”.

Od proizvodnje nafte Islamska država na godinu zarađuje oko 800 milijuna dolara, što je preračunato oko dva milijuna dolara dnevno, objavio je IHS-a Inc., američka tvrtka specijalizirana za prikupljanje podataka i ekonomske analize.

Trenutačno je u rukama Islamske države sedam manjih nalazišta nafte na sjeveru Iraka i na njima se dnevno puni od 30.000 do 80.000 barela nafte (159 litara). Procjenjuje se da Islamska država na taj način zarađuje oko dva milijuna dolara dnevno. Prema podacima sirijske oporbe, IS u Siriji u svojim rukama drži 60 posto naftnih polja s dnevnim kapacitetom od 50.000 barela.

Islamska država prihod od prodaje nafte ostvaruje na crnome tržištu, a prodaja se obavlja "kamionima, cestama duž turske granice".

"Nafta je pokretač ratnog stroja IS-a, osobito vojnih vozila, a od zarade od njezine prodaje izravno se financiraju brojne aktivnosti grupe", stoji u priopćenju. Za razliku od drugih terorističkih organizacija, IS raspolaže vlastitim teritorijem, koja zauzima trećinu Sirije i trećinu površine Iraka.

Komentirajte prvi

New Report

Close