Od države dobivaju novac za svaki kilometar na biciklu, a stižu i dodatne beneficije

Autor: Poslovni.hr , 23. prosinac 2018. u 11:20
Foto: Filip Kos / Pixsell

Projektom se planira 15 novih ruta pretvoriti u “biciklističke autoceste”.

Više od polovice nizozemskih vozača koji automobilom putuju na posao, od svog su radnog mjesta udaljeni oko 7,5 kilometara, a vlada smatra kako je to razdaljina koju bi lako mogli prijeći zdravijom i ekološki prihvatljivijom varijantom.

Kako piše Jutarnji list, Nizozemska trenutačno ima 17 milijuna stanovnika i 23 milijuna bicikala, a podaci pokazuju kako je prije dvije godine u toj zemlji više od četvrtine putovanja bilo upravo na tom dvokotačnom prometalu. Međutim, od toga je samo 25 posto putovanja bilo na posao, 37 posto iz zabave, a ostatak radi šopinga, odlaska u školu i ostalih aktivnosti.

Upravo zato će oni koji putuju biciklom na posao moći ostvariti poreznu olakšicu od 0,19 eura za svaki prijeđeni kilometar, s tim da će se tvrtka i zaposlenik sami dogovoriti o dužini biciklističke rute. Iako ova mjera postoji već neko vrijeme, malo kompanija zna za nju, stoga se nizozemska vlada nada da će to promijeniti boljom promocijom.

Osim ovog benefita, nedavno je objavila i kako će uložiti 340 milijuna eura u biciklističku infrastrukturu kako bi u sljedeće tri godine privoljela barem 200 tisuća ljudi na bicikliranje.

Projektom se planira 15 novih ruta pretvoriti u “biciklističke autoceste” koje će povezivati centar grada s predgrađima, stvoriti 25 tisuća biciklističkih parkirnih mjesta i dograditi više od 60 skladišta za bicikle

Komentirajte prvi

New Report

Close