Od bunkera iz II. svjetskog rata do tvornice zelene energije

Autor: Poslovni.hr , 05. svibanj 2013. u 15:11
Slika je preuzeta s portala croenergo.eu

Objekt će osim solarne elektrane sadržavati i kombinirano biometansko kogeneracijsko postrojenje te elektranu na biomasu.

Autor/Izvor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / IBA Hamburg GmbH / IBA Hamburg GmbH

Tijekom Drugog svjetskog rata oko 30 tisuća stanovnika Hamburga skrivalo se u ogromnom betonskom bunkeru kako bi izbjegli savezničko bombardiranje.

Gradske vlasti su prije nekoliko godina odlučile pretvoriti bunker u tvornicu energije iz obnovljivih izvora koja bi trebala osigurati grijanje za 3.000 kućanstava te električnu energiju za 1.000 domova. Transformacija bunkera započela je 2011. godine, a nedavno je na krovu i drugim vanjskim površinama građevine postavljena velika fotonaponska elektrana.

Izgradnja bunkera započela je 1943. godine, britanska vojska pokušala ga je srušiti 1947. godine, no zbog iznimno debelih zidova samo su oštetili strukturu te je stoga prije postavljanja solarne elektrane bilo potrebno obnoviti strukturni integritet građevine. Obnova je započela prošle godine, a napredak je vidljiv na svakom koraku.

U bunkeru je nedavno otvoren kafić u kojem posjetitelji mogu uživati u pogledu na Hamburg, a dolaskom toplijeg vremena trebala bi se otvoriti i velika ljetna terasa. Velika solarna termalna instalacija psotavljena je na krovu bunkera, a radnici intenzivno rade na dovršavanju instalacije fotonaponskih panela.

Objekt će osim solarne elektrane sadržavati i kombinirano biometansko kogeneracijsko postrojenje te elektranu na biomasu. Iako su od začetka projekta u 2011. napravljeni znatni koraci, dovršetak cijelog projekta očekuje se tek 2015. godine.
 

Izvorni tekst pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close