Od 21. rujna započinje slobodna trgovina između Europe i Kanade

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2017. u 22:00
Premijer Justin Trudeau i šef EK Jean-Claude Juncker, Foto: Reuters

Šef Europske komisije i premijer Kanade objavili početak primjene CETA-e.

Europska unija i Kanada tijekom vikenda su izvijestile da su se suglasile da će se sporazum o slobodnoj trgovini (CETA) između dviju strana početi primjenjivati 21. rujna, utirući tako put za stupanje na snagu 90 posto sporazuma.

“Na sastanku u Hamburgu, gdje smo potvrdili obostranu opredijeljenost za međunarodni trgovinski sustav, složili smo se da ćemo 21. rujna krenuti u privremenu primjenu sporazuma, što će nam omogućiti primjenu svih potrebnih mjera prije navedenog datuma”, priopćili su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i kanadski premijer Justin Trudeau. Sporazum će definitivno stupiti na snagu kada ga ratificira svih 28 članica EU-a.

Sporazumom, kojim se potiče trgovina i jačaju gospodarski odnosi, otvaraju se nove prilike poduzećima iz EU-a. Poslovanje s Kanadom bit će jednostavnije, ukinut će se carine, znatno poboljšati pristup ugovorima o javnoj nabavi, otvoriti novi sektori kanadskog tržišta usluga, omogućiti predvidljivi uvjeti za ulagače i zaštititi visokokvalitetni europski poljoprivredni proizvodi, oni s “oznakom zemljopisnog porijekla”. Pokretanje CETA-e dosad su sprečavale prepirke oko nekih mliječnih i farmaceutskih proizvoda.     

Komentirajte prvi

New Report

Close