Očekivanja njemačkih potrošača stabilna na pragu travnja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2013. u 11:46
Guliver/Thinkstock

Malo je prigušena njihova spremnost na kupovinu a blago su su se pogoršala i njihova očekivanja u vezi s plaćama.

Očekivanja potrošača u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, ostala su nepromijenjena na pragu travnja ali bi ih u budućnosti mogao narušiti razvoj događaja na krizom pogođenom Cipru, pokazalo je u srijedu istraživanje grupe GfK.

Pokazatelj očekivanja potrošača za travanj, koji se temelji na anketi provedenoj među 2.000 Nijemaca, zadržao se tako na 5,9 bodova, potpomognut poboljšanjim očekivanjima za gospodarstvo. Malo je prigušena njihova spremnost na kupovinu a blago su su se pogoršala i njihova očekivanja u vezi s plaćama. U GfK-a napominju da je anketa provedena prije objave plana o uključivanju štediša u spašavanje ciparskih banaka pa rezultati ne očituju utjecaj produbljivanja krize na Cipru.

Eurozona je 16. ožujka odlučila da će od vlasnika malih i velikih depozita u ciparskim bankama zatražiti da se odreknu dijela položenih iznosa kako bi otklonili propast banaka. Početkom tjedna odlučeno je ipak da će određeni iznos biti izdvojen samo od depozita većih od 100 tisuća eura dok bi vlasnici manjih depozita trebali biti pošteđeni.

"Aktualna zbivanja na Cipru mogla bi naškoditi povjerenju potrošača i postati teret za potrošačku klimu" u Njemačkoj, ističu u GfK-u. Potvrdili su ipak prognozu o 1-postotnom rastu osobne potrošnje u ovoj godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close