Obrana, nuklearke i kazina pobjednici japanskih izbora

Autor: Sergej Novosel Vučković , 23. listopad 2017. u 22:01
Abe je osvojio novi mandat, do 2021. godine, Foto: Reuters

Shinzo Abe opet premijer, moguća veća vojna potrošnja.

Obrambena industrija, nuklearna energetika i igre na sreću mogu trljati ruke nakon izborne pobjede Shinza Abea, čiji su Liberalni demokrati na nedjeljnim izborima u Japanu osvojili dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta, učvrstivši dosadašnjeg premijera na čelu Vlade koju vodi od 2012. i kojom će predsjedati (barem) do 2021. Tvorac ‘abenomike’ kao ekonomskog smjera koji je slabljenjem nacionalne valute jena enormno ojačao industriju i gurnuo je još više prema izvozu, sad ima legitimitet povući potez o kojem se dugo šuška, ali je javnost oko njega podijeljena.

Abe bi dao izmijeniti ‘pacifistički’ ustav iz 1945. koji su pisali Amerikanci, odredivši kao ratni pobjednici poraženom Japanu da ne smije imati vojsku i da ne koristi silu kao način rješavanja međunarodnih sporova. S obzirom na prijetećeg susjeda Sjevernu Koreju koja do Japana može ‘dobaciti’ svoje rakete, Abeova i još neke stranke imaju povijesnu priliku da ustavnom odredbom japanskog prava na vojsku ublaže vojna ograničenja i daju zamah obrambenom sektoru. Neki od analitičara za Bloomberg ističu da će se povećati ulaganja u obranu i dići troškovi za naoružanje, a na korist domaće vojne industrije u kojoj rade i višesektorski konglomerati Mitsubishi Heavy Industries, Kawasaki Heavy Industries, Toshiba i IHI. Ne treba zanemariti ni da bi se oni, zahvaljujući povoljnim vjetrovima monetarne politike koje su utjecale i na recentni dvoznamenkasti rast izvoza, mogli uključiti i u međunarodnu arenu, gdje se oružje (od)uvijek dobro cijeni.

I nuklearna energija čeka svoj trenutak. Abe je obećavao, a sad će to moći i provesti, pokretanje nekih od reaktora u elektranama koje su obustavile rad nakon havarije u Fukushimi 2011. Sigurnost pogona je povećana i Japanci su očito spremni za novi nuklearni razvojni ‘boom’. To pogoduje Hitachiju i Mitsubishiju kao najvećim dobavljačima opreme, te Kansaiju i Kyushuu kao velikim proizvođačima i opskrbljivačima strujom. Treći sretnik zbog Abeova trijumfa su, prema Bloombergu, igre na sreću. On podržava nastojanja da se zakonski omogući otvorenje kockarskih ‘odmarališta’, kao resorta koji bi, računa se zbog, potakli i rast domaćega gospodarstva. Prema sadašnjim zakonima, kazina se u Japanu neće otvarati prije 2023.      

Komentirajte prvi

New Report

Close