Objavljeni dijelovi knjige ‘Ovako će izgledati smak svijeta’: Stižu uragani kakve još nitko nije vidio

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2018. u 13:23
FOTO: Reuters

Za uragane i tropske oluje još uvijek ne postoji kategorija 6. Najsnažnije nepogode ove vrste koje mogu uništiti čitave gradove poput New Orleansa ili New Yorka, imaju oznaku 5.

Meteorolozi i znanstvenici nisu predviđali da bi moglo doći do potrebe za novom kategorijom 6, koja bi uključivala vjetrove koji prelaze brzinu od 322 kilometra na sat i metu sve pred sobom. Do sada takav uragan nije bio moguć pa nije ni bilo potrebe za novim stupnjem.

Međutim, sada 5 do 8 posto više vodene pare cirkulira atmosferom nego prije. Ova činjenica u kombinaciji s višim temperaturama, koje uzrokuju dizanje vode iz oceana na mjestima gdje se formira uragan, stvara mogućnost nastanka superuragana koje dosad nismo vidjeli pa za njih nismo ni spremni.

Kombinacija toplijih oceana i više vode u atmosferi počinje stvarati oluje čije karakteristike nalikuju onome kako bi uragan kategorije 6 trebao izgledati, piše The Guardian, a prenosi Index, u tekstu o dijelovima knjige "Ovako će izgledati smak svijeta", autora Jeffa Nesbita, koja će biti objavljena 25. rujna.

Komentirajte prvi

New Report

Close