‘Obaveznu članarinu gospodarskoj komori platit ćemo samo sudskim putem’

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2016. u 22:01
Obavezno članstvo u gospodarskoj komori uvodi se od početka 2017.

Bude li za 2017. godinu važio cjenovnik kao i za ovu, procijenjeni iznos godišnje članarine članova PKS-a bit će oko 17 milijuna eura.

Privredna komora Srbije (PKS) do petka će izaći s prijedlogom novog cjenovnika članarine koju će, po novom zakonu, svi gospodarstvenici morati plaćati od 1. siječnja 2017. godine. Primjena Zakona o komorama i vraćanje obaveznog članstva, a time i članarine za Privrednu komoru Srbije, svakako je novi namet poduzetnicima, navode Večernje novosti.

Oni koji su u protekle četiri godine istupili iz nacionalnog gospodarskog udruženja, morat će se vratiti. Još se ne znaju iznosi, ali ako se bude primijenljivao trenutni cjenovnik prema kojem se od bruto plaće svakog zaposlenika Komori plaća 0,19 posto mjesečno to znači da će npr. male tvrtke, s manje od deset zaposlenih, plaćati 800 dinara (oko 50 kuna) mjesečno. Od 2013. godine zakon je odustao od obaveznog članstva u PKS-u, pa su se počeli osipati prihodi od članarine. Još te godine PKS je od članova naplatila oko 722 milijuna dinara, a prošle godine 624 milijuna.

Oslobađanje plaćanja
"Bude li za 2017. godinu bude važio cjenovnik kao i za ovu, procijenjeni iznos godišnje članarine bit će 2,15 milijardi dinara, odnosno oko 17 milijuna eura", kaže Mihailo Galić, programski direktor ekonomske istraživačke jedinice organizacije Libek, dodajući da je to još jedna vrsta parafiskalnog nameta. "Trenutni iznos članarine je 800 dinara mjesečno, ako tvrtka ima do deset zaposlenih i godišnji prihod do 20 milijuna dinara. Za sve ostale je 0,19 posto od bruto zarade mjesečno. Dio poduzetnika, međutim, odbacuje mogućnost obaveznog članstva u PKS-u i najavljuje da će im članarinu moći naplatiti samo sudskim putem, piše Blic.

Prijedlogom cjenovnika će, kako neslužbeno doznaje Blic, biti određene i skupine kompanija koje će biti oslobođene plaćanja članarine. To će biti nove tvrtke, od čijeg je osnivanja prošlo manje od dvije godine, kao i poduzetnici i male tvrtke čiji poslovni prihodi ne prelaze određeni iznos, koji će tek biti utvrđen. Ostali će plaćati fiksnu članarinu, ovisno o prihodima i veličini tvrtke, a koja bi, kako kažu upućeni za Blic, trebalo biti znatno niža od sadašnje, koja se obračunava kao 0,19 posto bruto plaće svakog zaposlenik. Poduzetnici okupljeni oko Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti podnijeli su i inicijativu za ocjenu ustavnosti zakonskih odredbi o obaveznom članstvu u PKS-u. Spremni su, kako kažu, ići i do suda u Strasbourgu ako se Ustavni sud ne izjasni u njihovu korist.

 

0,19posto

mjesečno od plaće svakog zaposlenika sada će plaća članstvo u PKS-u

'Vladina komora'
Njihova je glavna zamjerka da PKS ne radi u interesu poduzetnika, da se nikada nije suprotstavila nijednom povećanju poreza ili uvođenju parafiskalnih nameta, pod koje će sada potpasti i obavezna člananarina u Komori. "Platit ću članarinu samo sudskim putem", tvrdi Milan Knežević, vlasnik kompanije Modus i predsjednik Asocijacije malih i srednjih poduzeća.

Za njega je PKS "parakomunistička, vladina privredna komora, koja se ne obazire na privredu". Nitko iz PKS-a, kaže, nije digao glas protiv velikih uzimanja od gospodarstva, niti zbog povećanja cijene struje za industriju, ili povećanja minimalnog dohotka samo za gospodarstvo, dok je istovremeno oko 70.000 malih i srednjih poduzetnika u blokadi. "Onog trenutka kada se pobune, kada podignu svoj glas protiv svih parafiskalnih nameta i mi ćemo im se pridružiti", kaže Knežević. Uroš Momirović, direktor kompanije Mona, kaže da nije za ukidanje PKS-a, već samo protiv obaveznog članstva. "Mi smo istupili iz PKS-a 2014. godine, jer nismo imali interesa da budemo u njoj. Ako netko ima interesa, njegovo je pravo da bude član PKS-a. Ali ne možeš nikoga natjerati da bude član neke organizacije", kaže Momirović. 

Marko Čadež, predsjednik PKS-a

'Članarine će biti minimalne, a davat ćemo brojne usluge'
Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavljuje za Blic da će članarine biti mininalne, a da će zauzvrat gospodarstvenici moći računati na brojne usluge, od pomoći pri registraciji tvrtke, izradi biznis planova, savjeta u vezi sa zapošljavanjem novih radnika, te o poreznim obavezama. "Nudit ćemo i dodatne usluge, koje će se dodatno plaćati, kao na primjer organizacija sastanaka u inozemstvu, lobiranja", kaže Čadež. On, međutim, nema odgovor na pitanje što će biti s gospodarstvenicima koji će odbiti plaćanje članarine PKS-u. "Članarina je po zakonu obavezna, ako netko ne poštuje zakon za to postoje i sankcije", tvrdi predsjednik Privredne komore Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close