Obamin savjetnik Srbiji nudi ulaganje u onkološke centre

Autor: Poslovni dnevnik , 16. travanj 2015. u 22:00
Daniel Fass savjetnik je američkog predsjednika za zdravstvo

Investicija u Srbiji podrazumijeva renoviranje onkoloških centara te kupnju 24 aparata za radioterapiju, kao i druge opreme.

Kompanija dr. Daniela Fassa, savjetnika za zdravstvo predsjednika SAD-a Baracka Obame, spremna je uložiti oko 140 milijuna eura u radioterapiju u Srbiji.

Toj državi trenutno nedostaje najmanje 18 strojeva za zračenje oboljelih od karcinoma, zbog čega se u pet onkoloških centara na liječenje čeka mjesecima. Prema Fassovoj izjavi Večernjim novostima investicija podrazumijeva renoviranje onkoloških centara te kupnju 24 aparata za radioterapiju, kao i druge opreme. To bi, prema planu Fassove kompanije Institute for Image-Guided RadioTherapy, koji je predstavljen u Srbiji, omogućilo da pacijenti najduže za 48 sati od odobravanja postupka započnu zračenje.  

Kompanija Daniela Fassa, koji je prošle godine boravio i u Zagrebu, Srbiji nudi model javno-privatnog partnerstva u radioterapiji, prema kojem bi im Republički fond za zdravstveno osiguranje, na temelju ugovora, plaćao liječenje građana Srbije. Američka kompanija bi preuzela sve zaposlene, kupila suvremene uređaje za radioterapiju, za radiokirurgiju cijelog tijela, skenere, magnetne rezonancije, dva PET skenera i ostalu opremu.

 

140milijuna

eura spreman je uložiti Institute for Image-Guided RadioTherapy

Počinju pregovori
"Tijekom prve dvije godine na taj način mogu biti spašeni životi najmanje 2000 ljudi, a s koncesijom na 20 godina ili javno-privatnim partnerstvom čak 36.000 pacijenata. Projekt ne bi dodatno opteretio državni proračun jer je novac koji se sada troši na onkološke pacijente, na lijekove i zračenje, dovoljan za realizaciju ovog posla. Trenutno vodimo 11 onkoloških centara u svijetu i ako bi ministar zdravlja Zlatibor Lončar prihvatio projekt, bilo bi nam dovoljno 30 dana da počnemo s tretmanom prvih pacijenata. Proračun pokazuje da bi zbog toga godišnje u Srbiju dolazilo od 12.000 do 16.000 stranaca", tvrdi Fass.

Iz Ministarstvu zdravlja Večernjim novostima neslužbeno je potvrđeno da će se pregovarati s Amerikancima. S obzirom na loše gospodarsko stanje u Srbiji javno-privatno partnerstvo bilo bi moguće rješenje za slabosti srpske radioterapije, za koju se navodi da je najlošija u regiji poslije BiH i Albanije, budući da jedan aparat za zračenje stoji oko 2 millijuna eura. "Očito je da oni znaju da smo mi u nezavidnoj situaciji kada je riječ o radioterapiji, ali i ta privatizacija je možda bolja nego da nam i dalje raste stopa mortaliteta od karcinoma", kaže dr. Slobodan Čikarić, predsjednik Društva Srbije za borbu protiv raka.

Visoka cijena zračenja
Prema njegovim riječima ipak je potreban oprez. "Jer, ako neko privatizira doslovno pola srpske onkologije, tada će biti u poziciji u kojoj će moći diktirati uvjete, pa i ucjenjivati. Visoka cijena zračenja koji bi država plaćala privatnoj američkoj kompaniji mogla bi ubrzo bankrotirati naš fond zdravstva", tvrdi Čikarić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close