Obama nazvao rezove ‘glupim” i ‘proizvoljnim’, okrivio republikance za nefleksibilnosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2013. u 11:02
Barack Obama (Epa)

Obamini komentari uslijedili su dan nakon što Senat nije izglasao suprostavljene planove da se spriječi sekvestracija.

 Američki predsjednik Barack Obama u petak je okrivio oporbene republikance za neuspjeh da se u Kongresu postigne dogovor o izbjegavanju automatskih proračunskih rezova poznatih kao sekvestracija, nazivajući te rezove "glupim" i "proizvoljnim", prenose američki mediji.

"U vrijeme kada je naše gospodarstvo konačno počelo dobivati neki zamah, zapošljavati nove radnike i dovoditi radna mjesta u Ameriku, ne bismo trebali raditi glupe, proizvoljne rezove na stvarima od kojih ovise tvrtke i radnici, poput obrazovanja, istraživanja, infrastrukture i obrane", rekao je Obama.

"To je nepotrebno i u vrijeme kada je previše Amerikanaca još uvijek u potrazi za poslom, to je neoprostivo", rekao je na konferenciji za tisak nakon neuspješnih pregovora u Bijeloj kući s republikanskim čelnicima u Kongresu, predsjednikom Predstavničkog doma Johnom Boehnerom i čelnikom senatske manjine Mitchom McConnellom. Na sastanku su sudjelovali i Obamini saveznici, čelnica demokratske manjine u Predstavničkom domu Nancy Pelosi, čelnik senatske većine Harry Reid i potpredsjednik Joe Biden.

Obamini komentari uslijedili su dan nakon što Senat nije izglasao suprostavljene planove da se spriječi sekvestracija, čime će smanjenje potrošnje stupiti na snagu u petak, nakon predsjednikova potpisa. Ishod je očekivan ??a uslijedio je nakon međusobnog optuživanja stranaka oko toga tko je predložio nepopularano smanjivanje deficita, kojim se nalažu proračunski rezovi od 1200 milijardi dolara tijekom 10 godina. Smanjenja koja će stupiti na snagu u preostalom dijelu fiskalne godine 2013. iznose 85 milijardi dolara.

Obama je kritizirao republikance zbog odbijanja demokratskog paketa mjera koji uključuje kombinaciju smanjenja potrošnje i povećanja prihoda, kroz zatvaranje poreznih rupa za naftne i plinske kompanije i provedbu tzv. Buffettova pravila. Republikanci, koji su odbacili svaku mogućnost povećanja poreznih prihoda, opstruirali su demokratski plan u Senatu, ali nisu uspjeli dobiti većinu za svoj protuprijedlog, koji bi Obaminoj administraciji dao fleksibilnost za provedbu rezova. "Dokle god je sekvestracija na snazi, znat ćemo da su gospodarske vijesti mogle biti bolje da Kongres nije propustio djelovati. Ali budimo jasni, ništa od toga nije nužno. To se događa jer su republikanci u Kongresu tako izabrali", rekao je Obama.

John Boehner je rekao novinarima da će Predstavnički dom sljedeći tjedan razmatrati zakon o nastavku financiranja vlade, koji istječe 27. ožujka, te da bi sekvestracija mogla biti preoblikovana u sklopu tih pregovora. "Ja sam se nadam da se nećemo morati nositi s prijetnjom obustave rada vlade, dok ćemo se istodobno baviti sekvestracijom", rekao je Boehner.

Republikanci inzistiraju da gornja granica post-sekvestracijske potrošnje treba biti na razini od 974 milijarde dolara, što mnogi demokrati ne prihvaćaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close