Obama najavio namet za naftaše od 10 dolara po barelu

Autor: Tomislav Pili , 07. veljača 2016. u 21:59
Prijedlog Baracka Obame ocijenjen apsurdnim/REUTERS

Američki predsjednik namjerava od naftnih kompanija prikupiti novac za financiranje čistijih oblika javnog prijevoza.

Američke naftne kompanije koje su "na konopcima" zbog 70-postotnog pada cijena nafte predsjednik Barack Obama namjerava opteretiti parafiskalnim nametom. Kako navode američki mediji, Bijela kuća predložit će da na svaki proizvedeni barel naftne kompanije uplate u proračun 10 dolara, odnosno trećinu sadašnje cijene sirove nafte.

Tako prikupljen novac iskoristio bi se za financiranje razvoja čistijih oblika javnog prijevoza, poput željeznice visoke brzine ili autonomnih vozila, a sve s ciljem smanjenja emisija štetnih plinova koje promet emitira u okoliš. "Uvođenjem naknade na naftu predsjednikov je plan stvoriti jasnu inicijativu za inovacije privatnog sektora kojim bi se smanjila naša ovisnost o nafti te istovremeno ulagalo u tehnologije čiste energije koje će pokretati našu budućnost", stoji u priopćenju Bijele kuće.

 

Kako se dodaje, naknada ne bi bila odmah nametnuta u punom iznosu, već bi se stupnjevito povećavala kroz nekoliko idućih godina. Obamini savjetnici su izračunali kako bi se od naknade moglo godišnje uložiti dodatnih 20 milijardi dolara u unapređenje prometa. Treba li i reći, prijedlog je republikanska većina u Kongresu dočekala na nož, ocijenivši ga "apsurdnim". Jack Gerard, izvršni direktor Američkog naftnog instituta ocijenio je da će naknada naštetiti potrošačima kroz poskupljenje cijene goriva. "Pri kraju mandata predsjednik Obama predlaže da SAD budu manje konkurentne", dodao je Gerard. S druge strane, ekolozi su pozdravili Obamin prijedlog, ocijenivši ga "pravim potezom u pravo vrijeme".

Komentirajte prvi

New Report

Close