Obama i Merkel smatraju da se Rusija upušta u opasnu eskalaciju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. kolovoz 2014. u 10:49
Foto: Reuters

Bijela kuća priopćila je da je oboje čelnika izrazilo “zabrinutost” spram velikog broja ruskih vojnika stacioniranih blizu granice s Ukrajinom.

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenili su u petak u telefonskom razgovoru da se Rusija upustila u "opasnu eskalaciju" u Ukrajini, okupljajući brojne vojnike na granici i šaljući neželjen humanitarni konvoj.

Bijela kuća priopćila je da je oboje čelnika izrazilo "zabrinutost" spram velikog broja ruskih vojnika stacioniranih blizu granice s Ukrajinom, prisustva ruskog vojnog osoblja u Ukrajini i pucnjave ruskog topništva na ukrajinskom teritoriju.

To je puno elemenata koji "predstavljaju opasnu eskalaciju", složili su se Obama i Merkel, inzistirajući na "važnosti bilateralnog prekida vatre popraćena zatvaranjem granice i izvršnim nadzorom rusko-ukrajine granice".

Po njima je od "imperativne" važnosti da konvoj napusti ukrajinski teritorij, ocjenjujući da slanje kolone od 300 kamiona bez zelenog svjetla Kijeva predstavlja "dodatnu provokaciju i kršenje suvereniteta Ukrajine te integriteta njezina teritorija".

Po njima, Rusija mora "prihvatiti uvjete koji su određeni s Ukrajinom i Međunarodnim crvenim križem" u području humanitarne pomoći za Ukrajinu.

Moskva mora smanjiti pritisak udaljujući svoje postrojbe s granice i povlačeći svoje naoružanje, vozila i osoblje s ukrajinskog tla.

Po njima, stanje se "nastavilo pogoršavati" nakon što je raketa pogodila letjelicu Malaysian Airlinesa koji je nadlijetao Ukrajinu 17. srpnja pri čemu je poginulo 298 osoba.

Merkel se u petak u Kijevu sastaje s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Komentari (2)
Pogledajte sve

da baš. čovjek maltene priželjkuje da putin pokuša aktivirati bar jednu atomsku raketu pa da se to s rusijom konačno riješi kako se trebalo prije 70 godina istovremeno kad se rješavao problem njemačke.

Oni žele ući u Ukrajinu pod svaku cijenu kao legalno i civilizirano, iako znaju da je to “rusko” predvorje. Čovjek maltene priželjkuje da se Rusija stušti u tisućama motoriziranih sredstava raznih namjena i jedno 200 000 vojnika i da za tjedan dana riješi probleme u Ukrajini.

New Report

Close