NP Sutjeska postaje zdravstveno-turistički centar

Autor: Poslovni dnevnik , 27. travanj 2017. u 22:00
Tvrtka Nacionalni park Sutjeska osnovana je još 1962. godine

Na vrlo malom prostoru Sutjeske su prašuma Perućica, najveći vrh BiH Maglić, vodopad Skakavac i osam glečerskih jezera.

Nacionalni park Sutjeska postavljen je na pravac razvoja, napretka i zaštite i njegov stari sjaj će se uskoro vratiti, poručili su iz Uprave parka, javljaju Nezavisne novine.

 

16 tisuća

kvadrata velik je bazen u NP-u

"Moja misija je vraćanje starog sjaja NP Sutjeska, te u planovima koje imam ovu ustanovu vidim u vrhu svjetskih elitnih destinacija. Planiramo izgradnju zdravstveno-turističkog centra, koji bi po svim elementima koje park ima bio specifičan", kaže direktor Dejan Pavlović. Mnogo je toga, prema njegovim riječima, što najstariji i najveći nacionalni park u BiH izdvaja od ostalih, a to se prije svega vidi u prirodnim bogatstvima. "Imamo na vrlo malom prostoru prašumu Perućicu, najveći vrh BiH Maglić, vodopad Skakavac, koji je visok preko 70 metara, osam glečerskih jezera i idealan sportsko-rekreativni centar s jednim od najvećih otvorenih bazena u Europi, čija je površina 16.000 četvornih metara.

 

75 osoba

zaposleno je u NP Sutjeska

I mnoge druge blagodati imamo samo na Tjentištu", kaže Pavlović. Nacionalni park kao tvrtka osnovana je još 1962. godine, a zapošljava 75 osoba koji se uglavnom bave zaštitom prirodnih vrijednosti, kulturno-povijesnih i drugih dobara, prezentacijom i popularizacijom parka. Prvi put nakon mnogo godina poslovni rezultati su pozitivni, što je, smatraju, rezultat predanog rada menadžmenta. "Država bi mogla pomoći u ravnomjernoj raspodjeli financijskih sredstava, da se koristi više izvora, poput javnog proračuna, koncesije ili ugovora o donacijama. A lokalna zajednica treba u skladu s mogućnostima financirati zaštićeno područje", smatra Pavlović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close