Novi tenkovi digli rusko gospodarstvo

Autor: Tomislav Pili , 06. veljača 2017. u 14:26
Foto: Shutterstock

Oporavak potezom pera.

Drugačiji način statističkog obračuna obrambenih troškova značajno je popravio sliku ruske ekonomije. Naime, posljednji vladini podaci pokazuju da je rusko gospodarstvo prošle godine oslabilo svega 0,2 posto, a ne 0,5 posto kao što su procjenjivali ekonomisti.

K tome, revidirani podatak za 2015. godinu kada je zemlju najsnažnije pritisnuo pad cijena nafte i utjecaj zapadnih sankcija pokazuje da je pad BDP-a bio osjetno manji. Tako je u 2015. gospodarstvo najveće države na svijetu oslabilo 2,8 posto, a ne 3,7 posto. Izraženo u apsolutnim brojkama, gospodarstvo je bogatije za 39 milijardi dolara. Tajna ovog oporavka potezom pera krije se o novom načinu obračuna obrambenih troškova koji je sada usklađen s međunarodnim računovodstvenim standardima.

Naime, vojni troškovi sada ulaze u izračun BDP-a na način da se vrijednost naoružanja uračunava u trenutku kada je proizvedeno, a ne kada je isporučeno ruskim oružanim snagama. "To su samo kategorije potrošnje koje do sada nisu bile uključene u BDP", kaže za Bloomberg Ekaterina Vlasova, ekonomska analitičarka u moskovskoj podružnici američke banke Citigroup. 

Komentirajte prvi

New Report

Close