Novi stanovi u Sloveniji najjeftiniji otkad se prati prodaja

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2014. u 17:19
Zaustavljena prodaja Celovških dvora

Cijene stambenih nekretnina pale su u trećem kvartalu 2013. 4 posto, a novih stanova 15 posto.

Cijene stambenih nekretnina u Sloveniji u trećem kvartalu 2013. godine pale su za 4 posto u odnosu na drugi kvartal, objavio je slovenski zavod za statistiku na temelju podataka o prodanim nekretninama, a na taj je pad po općoj ocjeni najviše utjecala prodaja stanova koji su se našli u vlasništvu banaka.

Cijene novih stanova pale su još i više, za 15 posto, te dostigle najnižu razinu otkako se prate podaci. Cijena novih stanova statistički je bila za 13,5 posto niža od cijene u prvom kvartalu 2007., prije izbijanja krize u građevinarstvu koja je dovela do stagnacije prodaje i zamrzavanja cijena. Na pad cijena novih stanova najviše je utjecala lanjska prodaja 60-ak stanova u kompleksu Celovški dvori u Ljubljani, koje je gradilo građevinsko poduzeće Vegrad.

Ta je tvrtka u međuvremenu završila u stečaju, a slovenska loša banka, odnosno državno poduzeće za upravljanje potraživanjem banaka (DUTB), zaustavila prodaju stanova u Celovškim dvorima. Zbog toga oko 240 stanova, nekoliko dana prije potpisivanja ugovora o kupnji, ipak još neće dobiti nove vlasnike. Prema mišljenju loše banke cijene stanova su preniske. Po kojim cijenama i kada će se prodavati već četiri godine prazni stanovi u naselju koji već počinje propadati DUTB nije ništa priopćio. 

Komentirajte prvi

New Report

Close