Novi šef Feda neće zaustaviti daljnji uspon cijena dionica

Autor: Tomislav Pili , 03. studeni 2017. u 14:28
Jerome Powell pravnik je po struci, a dužnosnik Feda postao je 2012. godine / REUTERS

Jerome Powell preuzima kormilo središnje banke SAD-a.

Wall Street će nastaviti rasti, a tečaj dolara krenuti prema dolje, ocjenjuju analitičari ako kormilo američke središnje banke Fed preuzme Jerome Powell. Predsjednik Donald Trump u četvrtak je, po medijskim najavama, trebao objaviti da je Powell kandidat za novog šefa najmoćnije središnje banke u svijetu, no do zaključenja broja nismo imali potvrdu te informacije. Kandidata za čelnu poziciju u Fedu potvrđuje Senat.

Kao što je poznato, sadašnjoj predsjednici Janet Yellen u veljači istječe mandat, a Trump je već u predizbornoj kampanji sugerirao kako je ne vidi za kormilom Feda i u drugom mandatu. S druge strane, Jerome Powell po ocjeni analitičara najmanje je kontroverzan Trumpov izbor. Pravnik po struci, Powell je nekada bio partner u investicijskoj tvrtki Carlyle, a tijekom 90-ih i mandata Georgea Busha starijeg bio je dužnosnik ministarstva financija. Dužnosnik Feda postao je 2012. godine. Financijska javnost percipira ga kao umjerenjaka kada je u pitanju smjer monetarne politike. Štoviše, do sada je uglavnom podržavao politiku Janet Yellen.

 

Više kamate u prosincu

Američka središnja banka u srijedu je ostavila sadašnju razinu kamatnih stopa istaknuvši solidan gospodarski rast i jačanje tržišta rada te naznačivši kako nedavna dva uragana koja su pogodila Teksas i Floridu nisu značajnije naštetili ekonomiji. Time je, po ocjeni analitičara, otvoren put da u prosincu Fed podigne kamatne stope. Središnja banka SAD-a ove je godine dva puta podignula cijenu novca, a trenutna stopa iznosi jedan posto. Ako se ostvare predviđanja, do kraja godine porast će na 1,25 posto.

Iz tog razloga Wall Street ne očekuje značajnu promjenu Fedove politike, kaže za Reuters Paul Nolte, menadžer u Kingsview Asset Managementu. U tom kontekstu monetarna politika neće zaustaviti “bikovsko tržište” koje traje već osam godina, smatraju američki analitičari. Naime, u vrijeme mandata Yellen S&P 500 indeks je porastao 50 posto nakon što je ojačao 40 posto u vrijeme njezina prethodnika Bena Bernankea.

No, uspon neće iskusiti tečaj dolara s obzirom da će i Powell, baš kao i Yellen, biti neskon bržem podizanju kamatnih stopa. Financijaši također očekuju da će Powellovo imenovanje potaknuti cijene obveznica i sniziti prinose. Inače, burzovni indeksi različito su reagirali na dan objave kandidata za novog šefa Feda. Nominaciju Bena Bernankea u listopadu 2005. godine S&P 500 popratio je skokom od 1,7 posto dok je objava kandidature Alana Greenspana u lipnju 1987. prošla uz pad tog indeksa za 0,5 posto. v     

Komentirajte prvi

New Report

Close