Novi rudnik zlata otvara se 2022. godine

Autor: Poslovni dnevnik , 05. veljača 2020. u 12:27
Britanska tvrtka Adriatic Metals uložila 15 mil. eura u istraživanja/Shutterstock

Osim plemenitih metala, do 2037. godine eksploatirat će se i bogata nalazišta olova, cinka, bakra i barita.

Vareš, stari rudarski grad u Bosni i Hercegovini, doživjet će uskoro novi preporod. Više od 30 mil KM (oko 15 mil. eura) uložila je do sada britanska kompanija Adriatic Metals u geološka ispitivanja i istraživanja o količinima olova, cinka, barita, srebra i zlata na vareškom području, piše eKapija.

Ovaj projekt traje već nekoliko godina, nakon što su Britanci privatizirali bivši vareški Rudnik olova, cinka i barita. Od 2017. tvrtka Eastern Mining, koja djeluje u sklopu Adriatic Metalsa, dovršila je više od 33.000 metara istražnog bušenja sa 150 bušotina, proširujući poznato područje mineralizacije.

Nekoliko bušotina je testirano na plemenite metale pri čemu je ustanovljena mineralizacija izuzetne kvalitete. Posljednja vijest koja je stigla ovih dana iz Eastern Mininga je da su dobili dozvolu kantonalnih vlasti za eksploataciju zlata.

Nova slika gospodarstva BiH
Miloš Bošnjaković, direktor kompanije Eastern Mining, kaže da će budući rudnik u Varešu dati novu sliku gospodarstva BiH, a time što su uvršeni na londonsku i australsku burzu znači da ispunjavanju visoke rudarske standarde. “Nakon što smo kupili ovaj projekt u stečaju od države BiH, počeli smo provjeravati povijesne podatke koje smo zatekli, a zatim smo dizajnirali naš program i geološka istraživanja primjenjujući svjetski priznate metode”, kaže Miloš Bošnjaković.

350 radnika

zaposlit će se u vareškom rudniku

Prema njegovim riječima, primarni cilj kompanije bio je potvrda ekonomski opravdanih rezervi cinka, olova i barita i 2019. godine u tome su i uspjeli. “Bazične metale u koje spadaju cink i olovo uvijek prate i plemeniti metali pa je to slučaj i u Varešu na našem istražnom području. Mi ćemo kroz proces proizvodnje izdvajati sve minerale koje smo potvrdili višegodišnjim geološkim istraživanjem, a to su cink, olovo, barit, zlato, srebro i bakar”, objašnjava Bošnjaković.  Trenutna istraživanja obavljaju se na površini od 8,6 četvornih kilometara, a proširenje ovisi o rezultatima geoloških istraživanja.

Otvaranje rudnika za kojeg se izrađuje studiju opravdanosti, koja uključuje dizajn budućih kopova, očekuje se 2022. godine, ako prikupljanje dozvola bude išlo prema planu. Najavljuje se zapošljavanje oko 350 radnika

Velika zarada na metalima
Kompanija Adriatic Metals procijenila je neto vrijednost metala u Varešu na 916 milijuna dolara. Najavljuje se da će eksploatacija trajati 15-ak godina, od 2022. do 2037. To znači da će čista zarada u prosjeku iznositi stotinjak milijuna KM godišnje, navodi BiznisInfo.

Riječ je o velikom novcu, jer npr. neto dobit Elektroprivrede BiH, koja obuhvaća i većinu rudnika u FBiH, 2018. godine je iznosila oko 52 milijuna KM, a dobit Elektroprivrede HZHB iste godine bila je oko 16 milijuna KM.  Koncesijska naknada Zeničko-dobojskom značajno će pridonijeti infrastrukturi ZDK-a i grada Vareša.

Komentirajte prvi

New Report

Close