Novi porezi mogli bi ugasiti igre na sreću u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 26. ožujak 2014. u 22:00
Uprava za igre na sreću upozorava da bi mnogi poduzetnici mogli odustati od posla zbog većih davanja za koncesije i poreze

Uz znatno povećanje koncesija za organizaciju igara na sreću između 30 i 50 posto traže se i drastični porezi na dobitke.

Crnogorska Uprava za igre na sreću drži da bi povećanje koncesijskih naknada organizatorima igara na sreću, što su predložile dvije grupe zastupnika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), ugrozilo tu djelatnost i da bi mnogi poduzetnici mogli odustati od posla, kao i da bi to moglo dovesti do smanjenja a ne povećanja državnih prihoda, pišu Vijesti.

Prema prvom prijedlogu grupe zastupnika DPS-a za izmjenu Zakona o igrama na sreću koncesije za casina, sportske kladionice i automat klubove povećale bi se za 50 posto i plaćao bi se poreza od 15 posto na dobitke veće od 100 eura. Druga grupa zastupnika DPS-a predložila je povećanje koncesija za 30 posto, ali i poreze na sve dobitke bez obzira na iznos te oporezivanje lutrijskih igara koje organizira Lutrija Crne Gore, s fiksnom konsecijom od 65.000 eura godišnje koja se dosada nije plaćala, te uvođenje varijabilne koncesije od 10 posto na puni iznos bez odbijanja fonda dobitaka. Ta grupa zastupnika svoj prijedlog o većem oporezivanju igara Lutrije Crne Gore, čiji je vlasnik poduzetnik Sava Grbović, objasnila je potrebom da svi organizatori budu ravnopravni u plaćanju obveza prema državi.

Lutrija ima igru Toto, koja je ista kao sportska kladionica, ali na nju ne plaća fiksnu naknadu od 500 eura mjesečno po kladioničarskom mjestu. Zastupnici traže da Lutrija Crne Gore na tu igru plaća godišnju koncesiju od 65.000 eura."Predloženo povećanje koncesijskih naknada i obveza povezivanja priređivača igara na sreću u online sistem nadzora kod Uprave za igre na sreću tražit će dodatna ulaganja organizatora, pa smo mišljenja da može utjecati na negativno poslovanje poduzetnika, te se može očekivati pad zanimanja za organizaciju igara na sreću. Moguć je i pad proračunskih prihoda, ne samo zbog manje koncesija, već i zbog toga što odustajanje od koncesije znači smanjenje broja zaposlenih, poreza i doprinosa koji se za njih plaćaju, zakupa, i drugog", tvrde u Upravi za igre na sreću.

Ipak, uvođenje online nadzora moglo bi smanjiti sivu zonu u igrama na sreću, kažu u Upravi. Natječaj crnogorskog Ministarstvo financija za nabavku sustava za online nadzor igara na sreću zatvoren je 14. ožujka, a trebao bi proraditi do kraja godine. Lutrija Crne Gore prošlu godinu završila je s neto dobiti u iznosu od 201.283 eura, što je daleko bolji rezultat u odnosu na 2012. kada je dobit iznosila 14.844 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close