Prekretnica za medijsku industriju: Novi div na tržištu, Trumpu unatoč

FOTO: Reuters FOTO: Reuters

Sudska dozvola da telekom kupi medijsku kompaniju je pobjeda biznisa nad politikom, jer je Trump htio spriječiti to spajanje.

Telekomunikacijski div AT&T dobio je bezuvjetno odobrenje američkog suda za preuzimanje medijske kompanije Time Warner, vrijedno 85 milijardi dolara, čime je zadan udarac vladi predsjednika Trumpa koja je nastojala spriječiti sporazum, a što će vjerojatno pokrenuti i val korporativnih spajanja. 

Planirani sporazum je prekretnicom za medijsku industriju koju su izmijenile kompanije poput Netflixa i Googlea koje proizvode sadržaj i putem interneta ga izravno prodaju korisnicima, ne zahtijevajući pretplatu. Distributeri, uključujući kabelske, satelitske i internetske operatere, u kupnji kompanija koje proizvode medijski sadržaj vide priliku za dodatnu zaradu. Odluka je donesena unatoč protivljenju Trumpa, kritičara CNN-a, koji je u vlasništvu Time Warnera.

Naime, Trump je tijekom predizborne kampanje 2016. osudio najavljeno preuzimanje. Odluka bi mogla potaknuti val kupnji proizvođača TV i filmskog sadržaja od telekom operatera i drugih, pri čemu je ponuda američkog kabelskog operatera Comcasta za određenu imovinu 21th Century Foxa potencijalno prva, piše Reuters. Ovo spajanje, uključujući dug, bilo bi četvrto najveće ikad u sektoru telekoma, medija i industrije zabave, a dvanaesto najveće gledajući sve sektore.

Okružni sudac Richard Leon je kazao da su argumenti protiv spajanja tanki. Naime, ministarstvo pravosuđa je u studenom podnijelo tužbu s ciljem sprečavanja preuzimanja Time Warnera od AT&T-a, navodeći da bi vlasništvo nad satelitskom televizijom DirecTV i Time Warnerom AT&T-u dalo nepoštenu moć i utjecaj naspram konkurenata, koji počivaju na sadržaju u vlasništvu Time Warnera, što uključuje informativni kanal CNN, kao i HBO, vlasnika TV serije Igra prijestolja.

Kako su naveli u tužbi, spajanje bi AT&T-u dalo moć da prisili konkurentske TV kuće da plate 'stotine milijuna dolara više' za sadržaj Time Warnera, a smatrali su da bi akvizicija dovela i do većih cijena za potrošače. Tijekom suđenja iz AT&T-a su poručivali da bi im kupnja Time Warnera omogućila dobivanje informacija o gledateljima, potrebne za ciljano digitalno oglašavanje, slično onome što Facebook i Google već čine.Iz AT&T-a su pozdravili odluku suda te poručili da očekuju zaključenje akvizicije do ugovornog roka, odnosno prije 21. lipnja.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!