Prekretnica za medijsku industriju: Novi div na tržištu, Trumpu unatoč

Autor: Poslovni dnevnik , 14. lipanj 2018. u 07:44
FOTO: Reuters

Sudska dozvola da telekom kupi medijsku kompaniju je pobjeda biznisa nad politikom, jer je Trump htio spriječiti to spajanje.

Telekomunikacijski div AT&T dobio je bezuvjetno odobrenje američkog suda za preuzimanje medijske kompanije Time Warner, vrijedno 85 milijardi dolara, čime je zadan udarac vladi predsjednika Trumpa koja je nastojala spriječiti sporazum, a što će vjerojatno pokrenuti i val korporativnih spajanja. 

Planirani sporazum je prekretnicom za medijsku industriju koju su izmijenile kompanije poput Netflixa i Googlea koje proizvode sadržaj i putem interneta ga izravno prodaju korisnicima, ne zahtijevajući pretplatu. Distributeri, uključujući kabelske, satelitske i internetske operatere, u kupnji kompanija koje proizvode medijski sadržaj vide priliku za dodatnu zaradu. Odluka je donesena unatoč protivljenju Trumpa, kritičara CNN-a, koji je u vlasništvu Time Warnera.

Naime, Trump je tijekom predizborne kampanje 2016. osudio najavljeno preuzimanje. Odluka bi mogla potaknuti val kupnji proizvođača TV i filmskog sadržaja od telekom operatera i drugih, pri čemu je ponuda američkog kabelskog operatera Comcasta za određenu imovinu 21th Century Foxa potencijalno prva, piše Reuters. Ovo spajanje, uključujući dug, bilo bi četvrto najveće ikad u sektoru telekoma, medija i industrije zabave, a dvanaesto najveće gledajući sve sektore.

Okružni sudac Richard Leon je kazao da su argumenti protiv spajanja tanki. Naime, ministarstvo pravosuđa je u studenom podnijelo tužbu s ciljem sprečavanja preuzimanja Time Warnera od AT&T-a, navodeći da bi vlasništvo nad satelitskom televizijom DirecTV i Time Warnerom AT&T-u dalo nepoštenu moć i utjecaj naspram konkurenata, koji počivaju na sadržaju u vlasništvu Time Warnera, što uključuje informativni kanal CNN, kao i HBO, vlasnika TV serije Igra prijestolja.

Kako su naveli u tužbi, spajanje bi AT&T-u dalo moć da prisili konkurentske TV kuće da plate 'stotine milijuna dolara više' za sadržaj Time Warnera, a smatrali su da bi akvizicija dovela i do većih cijena za potrošače. Tijekom suđenja iz AT&T-a su poručivali da bi im kupnja Time Warnera omogućila dobivanje informacija o gledateljima, potrebne za ciljano digitalno oglašavanje, slično onome što Facebook i Google već čine.Iz AT&T-a su pozdravili odluku suda te poručili da očekuju zaključenje akvizicije do ugovornog roka, odnosno prije 21. lipnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close