Novi izbori mogli bi još više zapetljati španjolsku krizu

Autor: Tomislav Pili , 26. travanj 2016. u 22:00
P. Iglesias (Podemos), P. Sanchez (Socijalistička stranka) i M. Rajoy (Narodna stranka)/REUTERS

Analitičari smatraju da ponovljeni izbori neće iznjedriti jasnog pobjednika, a mogli bi rezultirati krhkom i neefikasnom vladom.

Kako ni nakon četiri mjeseca od izbora španjolski politički lideri nisu uspjeli postići dogovor o formiranju vlade, novi izbori praktički su neizbježni, a val političke nesigurnosti mogao bi se odraziti i na gospodarstvo. Nakon što je propao i posljednji, dvodnevni krug konzultacija kralja Felipea VI. s predstavnicima 14 stranaka, u nepovrat je otišla i mogućnost da novi saziv parlamenta bude formiran do zakonskog roka 2. svibnja. Time bi novi izbori bili raspisani za 26. lipnja.  

Izbori svima odgovaraju
Međutim, tamošnji politički analitičari ocjenjuju kako ni novi izbori neće razriješiti političku pat-poziciju proizašlu iz izbora 20. prosinca prošle godine. Iako je Narodna stranka (PP) pod vodstvom premijera Mariana Rajoya osvojila najviše mjesta u parlamentu, njih 123, za većinu joj nedostaje čak 53 zastupničkih mjesta. Narodnjacima su novi izbori najviše u interesu nakon što su ankete pokazale da bi dobili više glasova nego u prosincu zbog bijesa javnosti jer se Socijalistička stranka (PSOE) i liberalni Cuidadanos (Građani) nisu uspjeli dogovoriti s lijevim Podemosom (Možemo) i formirati vladu.

Glavni kamen smutnje bio je Podemosov zahtjev za većom javnom potrošnjom te da njihov lider Pablo Iglesias postane zamjenik premijera. Za nove izbore zainteresiran je i Podemos koji računa da bi u koaliciji s Ujedinjenom ljevicom osvojio 21 posto glasova čime bi postao druga stranka po snazi, piše dnevni list El Pais. Ankete pokazuju da bi u ponovljenom glasovanju dobro prošli i Građani. Kako gotovo svi očekuju da će ugrabiti još bolje pozicije u poslijeizbornoj utrci, četveromjesečno političko jalovo natezanje ne treba čuditi.

Krhke, neefikasne koalicije
No, ponovljeni izbori nose značajni politički rizik koji bi se mogao odraziti na proces fiskalne konsolidacije zemlje, navodi rejtinška agencija Fitch. Analitičar konzultantske tvrtke Eurasia Federico Santi za Bloomberg kaže kako je malo vjerojatno da bi ponovljeni izbori mogli iznjedriti koalicijsku vladu između Narodne stranke i Ciudadanosa. No, nakon ponovljenih izbora porast će pritisak javnosti da se vlada napokon formira, pa nije isključeno da će stranke biti spremne ući u krhke koalicije koje će biti i manje efikasne u provođenju reformi.

Politička kriza za sada se nije odrazila na financijsko tržište, ali to se ponajprije može zahvaliti izdašnoj monetranoj politici Europske središnje banke koja pruža štit rubnim članicama eurozone. Indeks Madridske burze, IBEX, za ovu je godinu u minusu od gotovo četiri posto, ali se ipak može pohvaliti boljom izvedbom od talijanskog i grčkog burzovnog indeksa. Značajniji potres ne vidi se ni kod španjolskih državnih obveznica. Međutim, analitičar Bank of America, Ruben Segura-Cayuela, za Bloomberg ocjenjuje kako bi tek ishod novih izbora mogao izazvati potres na obvezničkom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close