Novi irski plan za otplatu stambenih kredita

Autor: The New York Times , 21. listopad 2012. u 22:00
Cijene nekretnina i dalje su 50 posto niže nego na vrhuncu

Banke bi dobile poticaje da spriječe zapljenu imovine.

Dok se još uvijek oporavlja od propasti tržišta nekretnina, Irska se upustila u odvažan pokušaj pomoći desecima tisuća financijski preopterećenih vlasnika nekretnina.

Očekuje se, naime, da će do kraja ove godine irska vlada izglasati zakon koji će banke potaknuti da značajno smanje iznos hipoteke koju dužnici moraju otplatiti, a na taj se korak dosad nijedna veća država nije odvažila u opsežnijoj mjeri. Ta bi inicijativa, u sklopu koje bi se smanjila mjesečna rata kredita, mogla smanjiti val zapljena nekretnina, od čega irsko tržište nekretnina već godinama strahuje. Ako plan upali, mogao bi poslužiti kao primjer drugih zemljama u krizi. Ako se zakon ne izglasa, Laura Crowley, medicinska sestra koja živi 50 kilometara zapadno od Dublina, misli da će ostati bez doma. Ona i suprug 2007. godine kupili su kuću za 420.000 dolara. Više ne mogu plaćati mjesečnu ratu od 1400 dolara otkako njezin suprug, inače građevinski radnik, zarađuje znatno manje, a njezina je plaća smanjena zbog državnih mjera štednje, među koje se ubrajaju i viši porezi. "Ovaj nam je zakon jedino svjetlo na kraju tunela", kaže.

Većina zemalja koje su pretrpjele krah tržišta nekretnina, a među njima su i Sjedinjene Američke Države, djelomično su primijenile takozvani otpis hipoteke, u sklopu kojega se dužniku oprašta dio glavnice kredita. Zakonodavci su se zabrinuli da će dio dužnika koji mogu otplaćivati kredite iskoristiti tu situaciju radi izbjebavanja plaćanja. Banke također nisu spremno pristale na to jer im prijete neočekivani gubici. No u Irskoj je situacija drukčija. Vlada je spasila banke, a i dalje ima velik udio u najvećim vjerovnicima pa su porezni obveznici već na taj način odgovorni za kreditne gubitke. Dvojba je treba li nositelje kredita prisiliti da sad pretrpe gubitak u nadi da će situacija brže krenuti nabolje ili čekati da se tržište nekretnina samo oporavi, što bi gospodarstvo moglo blokirati još nekoliko godina. Cijene nekretnina i dalje su 50 posto niže nego na vrhuncu, a u više od 50 posto kredita cijena nekretnine niža je od duga. Više od četvrtine hipotekarnog duga na prve nekretnine više se ne otplaćuje ili su ih vjerovnici reprogramirali. Irski državni vrh smatra da je neprihvatljivo da banke zaplijene veći broj privatnih nekretnina, no boji se financijskog troška zapljene.

Iako banke neće morati smanjiti kreditni dug, zakon će im za to omogućiti poticaje. Prema novim pravilima, bit će lakše proglasiti bankrot i ljudi će se lakše odreći svojeg doma. Kako prijetnja raste, banke će biti spremnije na smanjenje kreditnog duga. "Banke moraju prepoznati gubitke", kaže Alan Shatter, irski ministar pravosuđa, koji se zalaže za novi zakon. "Ovaj će zakon vlasnicima nekretnina dati nadu u budućnost." Geraldine Daly radi u zdravstvu, a 2009. godine kupila je kuću u Dublinu. Prošloga mjeseca nije platila ratu kredita od 1200 dolara zbog neočekivanih troškova. Procjenjuje da bi mogla upravljati financijama kad bi joj se rata smanjila na 900 dolara. "Trenutno robujem ovoj kućici za pse."

Peter Eavis

Komentirajte prvi

New Report

Close