Nove balkanske termoelektrane protive se pravilima EU

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2014. u 11:19
Termoelektrana Plomin za sada zadovoljava uvjete EU (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL )

Termoelektrane koje bi mogle prekršiti europska pravila o industrijskoj emisij su Pljevlja II u Crnoj Gori, Kolubara B u Srbiji te Tuzla 7, Stanari Banovići u Bosni i Hercegovini

Nove elektrane na ugljen u balkanskim zemljama na putu ka EU mogu prekoračiti odredbe o zagađenju, priopćio je Frank Bold, savjetodavna pravna tvrtka EU. Kako prenosi EurActiv, Termoelektrane koje bi mogle prekršiti europska pravila o industrijskoj emisiji, ukoliko se naprave prema dosadašnjim planovima, su Pljevlja II u Crnoj Gori, Kolubara B u Srbiji te Tuzla 7, Stanari  Banovići u Bosni i Hercegovini. Kako su u Frank Boldu izjavili za Poslovni.hr, hrvatski Plomin C ne ulazi u ovu grupu termoelektrana, ali i da za konačnu ocjenu treba pričekati početak radova. 

Sporazum o Energetskoj zajednici iz listopada 2013. obavzuje zemlje Zapadnog Balkana, Moldaviju i Ukrajinu da od 1. siječnja 2018. postupaju u skladu sa Poglavljem III Direktive EU o industrijskoj emisiji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Stavite to u kontekst činjenice da Kina svakih 4-7 dana otvara novu termoelektranu na ugljen, a ako se tomu pridoda još i Indija, onda se nova termoelektrana na ugljen otvara svaki drugi dan. Toliko o regulama i EU direktivama.

..i još ste zaboravili reći da je Hrvatski sabor 2007. god. potpisao povelju iz Kyota po kojoj se termoelektrane na ugalj trebaju ugasiti 2020. godine.
Dotle na skupu o elektranama iz obnovljivih izvora neki dan Begović is HEP-a uvelike predlaže gradnju TE na uvozni ugalj u Pločama a Slovenci za TE Šoštanj kažu da će godišnje proizvoditi 50miliona eura gubitaka…

New Report

Close