Novares ulaže 6 milijuna eura u proizvodnju autodijelova, u planu nova zapošljavanja

Autor: Poslovni dnevnik , 14. lipanj 2018. u 13:45
Planira se da će do 2020. godine u novom pogonu biti otvoreno 280 radnih mjesta

Francuska kompanija u zrenjaninskoj Slobodnoj zoni već zapošljava 170 radnika, a nakon širenja pogona posao će dobiti novi.

Zrenjaninska Slobodna zona nastavlja s uspješnim poslovanjem, a zahvaljujući odluci Gradskog vijeća koje je dalo suglasnost za proširenje zone, gospodarstvo najveće banatske općine dobit će i treću radnu zonu s investitorom koji je odlučio početi proizvodnju u gradu na Begeju, pišu Večernje novosti.

Riječ je o francuskoj multinacionalnoj grupaciji Novares, koja proizvodi plastične dijelove za autoindustriju.  U Srbiji su počeli djelatnost prije nekoliko godina na Lazarevačkom drumu, pokraj magistralne ceste Zrenjanin – Vršac. Sada će proizvodna lokacija biti proširena za više od dva hektara u novom radnom kompleksu Istok, a koji će također biti u sastavu Slobodne zone.

Francuska kompanija Novares inače u Zrenjaninu zapošljava 170 radnika, a najveći dio svojih dijelova plasira središnjoj tvornici automobila u Srbiji – Fiatu, preko kragujevačke SZ.  Novares proizvodi također i za pogone francuske grupe PSA u Slovačkoj i Iranu, kao i za rumunjski Dacia-Renault i grupu Jaguar-Land Rover u Austriji. Već sljedeće godine Novares će realizirati investiciju veću od šest milijuna eura.

U proizvodni objekt na koji će se prostirati na 3200 četvornih metara, uložit će 2,2 milijuna eura, a ostatak u opremu. na početku proizvodnje bit će zaposleno 25 radnika, a plan je da ih do 2020. bude 280. "S Bagljašem i Jugoistokom, koji su u našem režimu povlaštenog i ubrzanog gospodarskog razvoja od 2012. godine, nova radna zona Istok omogućit će stranom investitoru da vrlo brzo izgradi novu tvornicu i nastavi izvoznu ekspanziju", kaže Branislav Malagurski, direktor DOO za upravljanje slobodnom zonom Zrenjanin.

Malagurski podsjeća da je ova zona počela s radom 2005. godine, kada je slovenska kompanija Kolpa prenijela proizvodnju opreme za kupatila u napuštene pogone zrenjaninske tvornice nameštaja. Dugo je to bila jedina kompanija u režimu slobodne zone, sa skromnim izvozom od 7 milijuna eura.  Danas u dva radna kompleksa na 98 hektara, zrenjaninska slobodna zona ima više od 20 korisnika, od kojih su osam velike kompanije s gotovo 6500 radnika. Njihova godišnja proizvodnja doseže gotovo 125 milijuna eura, pri čemu neto devizni učinak iznosi 10 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close