Novares ulaže 6 milijuna eura u proizvodnju autodijelova, u planu nova zapošljavanja

Planira se da će do 2020. godine u novom pogonu biti otvoreno 280 radnih mjesta Planira se da će do 2020. godine u novom pogonu biti otvoreno 280 radnih mjesta

Francuska kompanija u zrenjaninskoj Slobodnoj zoni već zapošljava 170 radnika, a nakon širenja pogona posao će dobiti novi.

Zrenjaninska Slobodna zona nastavlja s uspješnim poslovanjem, a zahvaljujući odluci Gradskog vijeća koje je dalo suglasnost za proširenje zone, gospodarstvo najveće banatske općine dobit će i treću radnu zonu s investitorom koji je odlučio početi proizvodnju u gradu na Begeju, pišu Večernje novosti.

Riječ je o francuskoj multinacionalnoj grupaciji Novares, koja proizvodi plastične dijelove za autoindustriju.  U Srbiji su počeli djelatnost prije nekoliko godina na Lazarevačkom drumu, pokraj magistralne ceste Zrenjanin - Vršac. Sada će proizvodna lokacija biti proširena za više od dva hektara u novom radnom kompleksu Istok, a koji će također biti u sastavu Slobodne zone.

Francuska kompanija Novares inače u Zrenjaninu zapošljava 170 radnika, a najveći dio svojih dijelova plasira središnjoj tvornici automobila u Srbiji - Fiatu, preko kragujevačke SZ.  Novares proizvodi također i za pogone francuske grupe PSA u Slovačkoj i Iranu, kao i za rumunjski Dacia-Renault i grupu Jaguar-Land Rover u Austriji. Već sljedeće godine Novares će realizirati investiciju veću od šest milijuna eura.

U proizvodni objekt na koji će se prostirati na 3200 četvornih metara, uložit će 2,2 milijuna eura, a ostatak u opremu. na početku proizvodnje bit će zaposleno 25 radnika, a plan je da ih do 2020. bude 280. "S Bagljašem i Jugoistokom, koji su u našem režimu povlaštenog i ubrzanog gospodarskog razvoja od 2012. godine, nova radna zona Istok omogućit će stranom investitoru da vrlo brzo izgradi novu tvornicu i nastavi izvoznu ekspanziju", kaže Branislav Malagurski, direktor DOO za upravljanje slobodnom zonom Zrenjanin.

Malagurski podsjeća da je ova zona počela s radom 2005. godine, kada je slovenska kompanija Kolpa prenijela proizvodnju opreme za kupatila u napuštene pogone zrenjaninske tvornice nameštaja. Dugo je to bila jedina kompanija u režimu slobodne zone, sa skromnim izvozom od 7 milijuna eura.  Danas u dva radna kompleksa na 98 hektara, zrenjaninska slobodna zona ima više od 20 korisnika, od kojih su osam velike kompanije s gotovo 6500 radnika. Njihova godišnja proizvodnja doseže gotovo 125 milijuna eura, pri čemu neto devizni učinak iznosi 10 milijuna eura. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!