Novac za otplatu dugova vlada traži u Kini i Americi

Autor: Tomislav Pili , 27. kolovoz 2018. u 08:16
Ministar financija Giovanni Tria danas privlači investitore u Pekingu/REUTERS

Italija se okreće novim partnerima s obzirom na pripreme proračuna koji će prekršiti europska pravila o fiskalnoj održivosti.

Talijanska vlada razmilila se svijetom kako bi pronašla novac za otplatu dugova. Prema navodima talijanskog dnevnika Corriere della Sera, tijekom posjeta premijera Giuseppea Contea Washingtonu krajem srpnja, američki predsjednik Donald Trump ponudio je iduće godine pomoć SAD-a u financiranju javnog duga Italije.

Neobična ponuda
Talijanski list poziva se na tri upućena izvora u vladi koji potvrđuju ovu neobičnu ponudu. Coriere della Sera dalje navodi kako je premijer Conte o toj ponudi razgovarao sa svojim suradnicima nakon povratka iz Amerike. Međutim, nije pojasnio u kojem bi se obliku te američke pomoći radilo. Prema mišljenju Carstena Brzeskog, glavnog ekonomista ING-Diba banke, Trumpovu ponudu možda bi trebalo promatrati kao nagradu za novi talijanski politički smjer prema imigrantima čiji je pronositelj ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Matteo Salvini, čelnik krajnje desne Lige.

U lipnju je Salvini izazvao diplomatski incident zabranom uplovljavanja spasilačkog broda sa 600 imigranata spašenih iz Mediteranskog mora te kasnije izmjene uvreda s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. "To bi mogao biti Trumpov način da kaže 'nagradit ću vas za vaše dobre politike' – barem u njegovim očima – u imigrantskim pitanjima", smatra Brzeski, a prenosi Bloomberg. Trumpovu ponudu za otplatu talijanskog duga u tom kontekstu treba promatrati kao pokazivanje solidarnosti za Salvinijev tvrdolinijaški pristup migrantskom pitanju, dodao je Brzeski.

 

120 mlrd.

eura godišnje stajale bi ideje stranaka koje tvore vladu

Pomalo apsurdno, ali Italija sve izraženije financijske dubioze prelama preko leđa migrantskog pitanja. Tako je prošloga četvrtka zamjenik premijera Luigi Di Maio, član populističkog Pokreta pet zvijezda, izjavio kako Italija neće uplaćivati svoje obvezne doprinose u europski proračun ako joj ostale članice Europske unije ne pomognu u olakšavanju bremena migranata koji prelaze Mediteran brodovima. O tom pitanju razgovarali su europski dužnosnici u petak na sastanku u Bruxellesu.

No, osim u Americi, vlada u Rimu financijsku pomoć traži i u Kini. Prema navodima Bloomberga, ministar financija Giovanni Tria danas u Kini započinje s misijom privlačenja investitora. Prema mišljenju analitičara, potraga za kapitalom u Americi i Kini pokazuje kako se talijanska koalicijska vlada Lige i Pokreta pet zvijezda priprema za predstavljanje novog proračuna koji će prekršiti europska pravila o fiskalnoj održivosti.

Prema izračunu Carla Cottarellija, nekadašnjeg dužnosnika Međunarodnog monetarnog fonda, univerzalni dohodak za siromašne građane, debela porezna rasterećenja i smanjenje dobi odlaska u mirovinu koštat će talijanski proračun samo u prvoj punoj godini primjene 120 milijardi eura. Ako se uzmu u obzir zategnuti odnosi s Bruxellesom po pitanju podjele migrantskog bremena, okretanje vlade u Rimu novim partnerima ne treba čuditi.  

Tenzije s Bruxellesom
"Talijanski dug jednostavno je prevelik", kazao je Carsten Brzeski. "Talijanska vlada nema problema s financiranjem proračunskih obveza, ali jednostavno nisu smanjili veliki iznos duga", dodaje Brzeski. Podsjetimo, talijanski javni dug procjenjuje se na 2,1 bilijun eura, odnosno 133 posto vrijednosti gospidarstva čime je Italija druga najzaduženija europska država, nakon Grčke.

Iako bi manjak talijanskog proračuna trebao ostati unutar europskog ograničenja od tri posto BDP-a, službeni Rim ne namjerava nastaviti s ritmom njegova smanjenja, dogovorenim s Bruxellesom. Iako nije neobično da države ne ispune taj cilj, rijetko se događa da neka vlada unaprijed tvrdi da ga ne namjerava dostići. Tenzije s Bruxellesom ovoga je mjeseca dodatno zategnuo Matteo Salvini tvrdnjom da je katastofalno rušenje mosta Morandi u Genovi rezultat mjera štednje koje je zahtijevaala Europska komisija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close