Nova zračna luka u Prištini ugrozit će Beograd i Skopje

Autor: Darko Bičak , 29. listopad 2013. u 17:14
PD

Projekt u Prištini vrijedan je oko 130 milijuna eura, a finacirao ga je francusko-turski koncesionar Limak aeroport de Lyon.

U Prištini je prošlog tjedna otvoren novi terminal Zračne luke Adem Jashari kojeg su svečano otvorili premijeri Kosova, Turske i Albanije – Hasim Thaci, Recep Tayyip Erdogan i Edi Rama. Aerodrom u glavnom gradu Kosova je još 2010. godine predan u 20-godišnju koncesiju tursko-francuskom konzorciju Limak aeroport de Lyon. Prošle godine je preko Adema Jasharija, na kojeg slijeću i zrakoplovi Croatia Airlinesa, prošlo 1,5 milijuna putnika.

Regionalni lider

Novi terminal će biti kapaciteta četiri milijuna putnika. Prostire se na 42 tisuće četvornih metara, a u njega je uloženo oko 130 milijuna eura. Prilikom otvaranja je istaknuto da se radi o jednom od najmodernijih aerodroma u regiji, a činjenica je da se po broju putnika radi o najvećem aerodromu poslije Beograda i Zagreba na ovim prostorima. Naime, lani je preko beogradske Zračne luke Nikola Tesla prešlo 3,36 milijuna putnika, a slijedi zagrebački Pleso s 2,32 milijuna. Turistički gradovi Dubrovnik i Split imaju nešto manje od 1,5 milijuna putnika godišnje. U regiji milijunski promet ima i ljubljansko letilište Jožeta Pučnika kojem rapidno pada broj putnika iz godine u godinu, a lani je zabilježeno 1,2 milijuna ljudi. Makedonski aerodrom Aleksanadar Veliki je u 2012. imao 828 tisuća putnika, a Međunarodna zračna luka Sarajevo svega 580 tisuća.

Premijer Kosova, Hashim Thaci, tom prilikom je kazao da ovaj aerodrom i terminal imaju mnogo veću vrijednost od one ekonomske i materijalne. “Naš je zadatak, političkog rukovodstva, a prije svega i moj kao premijera zemlje, da ovu modernu infrastrukturu, javno privatnu-investiciju, čija je vrijednost preko 100 milijuna eura, pretvorimo u novu mogućnost veze Kosova sa svijetom. Kosovo je spremno za svjet, ali je i svjet otvorio vrata za Republiku Kosova. Pretvorimo Kosovo u regionalni centar avijacije“, kazao je Thaci na svečanoj ceremoniji otvaranja novog terminala.

Premijer Turske, Recep Tayyip Erdogan, kazao je ovom prilikom da je novi terminal zajednički uspjeh koji će koristiti ekonomskom razvoju Kosova. On je naglasio da će Turska nastaviti podržavati Kosovo i u budućnosti. “Nadamo se da ćemo imati još bolju suradnju u idućem razdoblju. Turska osim ekonomskog razvoja Kosova, posebno pruža doprinos sektoru stabilnosti i sigurnosti“, kazao je Erdogan u Prištini.

Dolazak Etihada

Iako novi prištinski aerodrom nije ozbiljna konkurencija Zračnoj luci Zagreb, onima u Skopju i Beogradu to zasigurno jest. Važnost Beograda je dodatno ojačala dolaskom globalnog Etihada u Srbiju. Da će zbog toga biti novih problema s Plesom, a i s Croatia Airlinesom, najavio je i potpredsjednik srpske Vlade Aleksandar Vučić.

Iako se radilo o stranačkom skupu njegovog SNS-a, poruka je jasna – s novim arapskim partnerom Etihadom bivši JAT, a sada Air Serbia bit će najmoćnija zrakoplovna kompanija u regiji koja bi mogla progutati slovensku Adriju i Croatiju Airlines.

Komentirajte prvi

New Report

Close