Nova vlada nakon 225 dana pregovora

Autor: Poslovni dnevnik , 26. listopad 2017. u 22:00
Rutte će opet voditi 5. ekonomiju eurozone/REUTERS

Mark Rutte dobio treći mandat, u koaliciji 4 stranke, najavljeni veliki porezni rezovi.

Nova nizozemska vlada pod premijerom Markom Rutteom u četvrtak je prisegnula pred kraljem Willemom-Alexanderom, čime su dovršeni najveći koalicijski pregovori u povijesti te države.

Izbori 15. ožujka doveli su do toga da se za formiranje vlade moralo pregovarati između četiri stranke. Novu koaliciju čine Rutteov ekonomski liberalni VVD, centristički D66-a i konzervativne kršćanske stranke CDA i Kršćanska unija, što je zaokret udesno u odnosu na odlazeću vladu koja se sastojala od VVD-a i laburista.

Rutteov treći mandat otkad je stupio na vlast 2010. podržan je najsnažnijim rastom Nizozemske u ovom desetljeću, iznad 3%, no nova vlada imat većinu od samo jednog zastupnika u oba doma parlamenta.

Pregovori o vladi trajali su 225 dana jer su stranke morale raspraviti osjetljiva pitanja poput imigracije, eutanazije i korporativnih poreza. Veliki će porezni rezovi doprinijeti dobrobiti i tvrtki i radnika. To će pojačati potrošačku moć stanovništva, zbog čega bi peta najjača ekonomija u eurozoni trebala postati atraktivnijom za investitore.

Komentirajte prvi

New Report

Close