Nova regulativa: Stižu dobre vijesti za vozače koji žele uštedjeti na potrošnji goriva

Autor: Poslovni.hr , 21. studeni 2019. u 11:52
Foto: Getty Images

U Europskoj komisiji se nadaju da će s ovom mjerom kupci birati štedljivije verziju guma.

Dosta se o tome raspravljalo, a sad je napokon i finaliziran posljednji prijedlog. Europska komisija danas je objavila da će sve nove gume na europskom tržištu (pa time i hrvatskom) morati imati posebne oznake, odnosno u trgovini će morati imati posebno istaknute energetske certifikate – pokazatelje koliko utječu na potrošnju goriva. Raspon boja bit će od crvene, za automobilske gume koje najviše povećavaju potrošnju goriva kotrljanjem na cesti, do zelene za gume koje su najštedljivije. Ili od slova A do slova G, pišu automobili.hr.

U Europskoj komisiji se nadaju da će s ovom mjerom kupci birati štedljivije gume, odnosno da će taj izbor imati isti utjecaj na kvalitetu zraka kao da je iz prometa isključeno četiri milijuna automobila.

Vozači će tako uštedjeti i značajan iznos novca! Naime, otpor kotrljanja guma čini oko 30 posto ukupne energije vozila u pokretu, a procjena je da će kupci koji umjesto C energetskog razreda guma izaberu gume u A razredu uštedjeti oko 110 litara goriva tijekom radnog vijeka jednog seta guma (oko 40.000 kilometara).

Ako ovu odluku potvrde Europski parlament, Europsko vijeće i članice EU (to je praktički formalnost), ona će postati aktivna od 1. svibnja 2021. godine, odnosno sve gume u prodaji morat će imati vidno istaknut energetski certifikat.

Komentirajte prvi

New Report

Close