Nova grčka Vlada spremna je “proliti krv” kako bi vratila dostojanstvo Grcima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2015. u 12:36
Foto: Reuters

Nova grčka vlada premijera Aleksisa Ciprasa želi s međunarodnim vjerovnicima putem pregovora postići “održivo, pravedno i uzajamno korisno rješenje”.

Nova grčka vlada premijera Aleksisa Ciprasa želi s međunarodnim vjerovnicima putem pregovora postići "održivo, pravedno i uzajamno korisno rješenje", a spremna je "proliti krv" kako bi vratila dostojanstvo Grcima, rekao je premijer na prvom sastanku vlade u srijedu.

"Među našim prioritetima nalaze se i novi pregovori s partnerima kako bi pronašli pravedno, održivo i uzajamno korisno" rješenje koje ne bi dovelo do prekida koji bi za obje strane bio iznimno loš, rekao je novi premijer.

Trojka vjerovnika – Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond – nametnuli su Grčkoj oštre rezove i reforme u zamjenu za kredite. Stoga je Cipras još u predizbornoj kampanji obećao pregovorima dogovoriti nove uvjete grčkog programa štednje te inzistirati na otpisu velikog dijela grčkog duga od 320 milijardi eura, odnosno 170 posto BDP-a.

Rekavši u srijedu da je njegov prvi prioritet pomoći onima kojima je najpotrebnije, Cipras je obećao realne prijedloge za ekonomski oporavak i borbu protiv korupcije.

Vlada se sastala na prvoj sjednici oko 10 sati, a Europa je s nestrpljenjem čekala prve izjave.

Već u srijedu Cipras bi mogao najaviti odustajanje od privatizacije luke Pirej koja je u tijeku, kao i konkretne mjere za bolji život Grčka, osiromašenih kroz šest godina recesije i restriktivnim mjerama svih vrsta, a posebno snižavanjem plaća. Stoga vlada ima namjeru što prije usvojiti zakon kojim bi se minimalna plaća podigla s 580 eura na 751.

Cipras je u utorak objavio sastav nove vlade, u kojoj je gotovo prepolovio broj ministarstava (10 s dosadašnjih 19), a najsnažnije odzvanja ime novog ministra financija Janisa Varufakisa, žestokog kritičara mjera štednje nametnutih Grčkoj, jer će baš on biti zadužen za buduće pregovore s Bruxellesom.

Na čelu vlade je premijer Cipras, 40-godišnji bivši inženjer, njegov je zamjenik Joanis Dragasakis, 68-godišnji ekonomist koji jedini od ljudi iz vrha Sirize ima prijašnjeg iskustva na vlasti, koji će nadzirati rad svih ministarstava i, zajedno s ministrom financija, pregovore o programu financijske pomoći Grčkoj.

Janis Varufakis (53), stručnjak za političku ekonomiju i profesor ekonomije na Sveučilištu Teksas, nekadašnji savjetnik bivšeg socijalističkog premijera Georgea Papandreua, blizak je Sirizi, ali nije njezin član. Gorljiv protivnik mjera štednje, koji grčki dug naziva "odvratnim", bit će odsad prvi grčki pregovarač s međunarodnim kreditorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close