Nova era trgovanja povlaštenim informacijama

Autor: The New York Times , 24. prosinac 2012. u 20:00
Michael Milken (u sredini) u samo jednoj godini 1980ih je zaradio 550 milijuna dolara, a 1991. je osuđen zbog trgovanja povlaštenim podacima i određeno mu je izdržavanje zatvorske kazne

Postignut je veliki napredak kada je riječ o praćenju sumnjivog trgovanja.

U ožujku 1991. godine jedan od najbogatijih i najmoćnijih financijera svoje generacije Michael R. Milken otišao je u zatvor, što je označilo kraj ere nasilnih preuzimanja tvrtki pred rubom bankrota i vrlo javnim pravnim sporovima kojima se pravosuđe nadalo zauvijek iskorijeniti trgovanje povlaštenim informacijama.

Međutim, danas su tužitelji i odvjetnici pri Komisiji za vrijednosnice i burze (SEC) otkrili mrežu trgovanja povlaštenim informacijama koja je po svojoj sofisticiranosti, raširenosti i zaradi daleko ispred one iz prethodnog razdoblja. Kao sumnjivac je identificiran Steven A. Cohen, osnivač hedge fonda SAC Capital Advisors, čiji utjecaj i bogatstvo nadmašuju Milkena u razdoblju kada je bio na vrhuncu. Zašto trgovanje povlaštenim informacijama opstaje?Jednadžba rizika i dobiti koja je oduvijek bila važan čimbenik na burzama u posljednjih 20 godina se drastično promijenila. Ivan F. Boesky, koji je priznao krivnju za trgovanje povlaštenim informacijama nakon što je 1986. studentima na Berkeleyju rekao "Usput budi rečeno, pohlepa je sasvim u redu", platio je kaznu koja se smatrala prekretnicom na ovom području zbog iznosa od 100 milijuna dolara. Kada je vlada otkrila podatak da je Milken u samo jednoj godini tijekom 1980ih zaradio 550 milijuna dolara, ta je svota zapanjila čak i njegove tadašnje kolege u tvrtki Drexel Burnham Lambert. (Taj iznos u 2011. bi vrijedio 1,07 milijardi dolara.)

Danas taj iznos prosječni menadžer hedge fonda iz 25 najuspješnijih tvrtki zaradi u godinu dana, a nekolicina ih je u samo jednoj godini zaradila više od četiri milijarde dolara. Cohen je navodno u 2009. zaradio 1,4 milijarde dolara, a prema časopisu Forbes, neto vrijednost u 2012. mu se procjenjuje na 8,8 milijardi dolara. Većina hedge fondova nikada nije bila okaljana optužbama za zlodjela, kao ni brokeri obveznicama "smećem" iz prethodne ere. Tako ni Cohen, kao ni njegova tvrtka nisu optuženi za kršenje zakona. Preet Bharara, američki savezni tužitelj za južni dio države New York i njegov zamjenik Richard Zabel, bivši načelnik odjela za zločine, nisu željeli otkrivati pojedinosti o istragama u tijeku. No mnogi koji rade na burzama "iznimno su umješni kada je riječ o analizi troškova i dobiti", kaže Bharara. "Odvagnu rizik otkrivanja s potencijalnom dobiti te odluče da se isplati riskirati. Mi pokušavamo preokrenuti tu jednadžbu u svoju korist." Robert S. Khuzami, dužnosnik Komisije za vrijednosnice i burze, kaže da je potencijal za dobit "vrtoglavo porastao", ali ne zato što ima više velikih burzovnih događanja kojima se može trgovati. "To je najznačajnija promjena u odnosu na 1980te i 1990te. Hedge fondovi preuzimaju velike količine te derivacijama i ostalim netransparentnim tehnikama zarađuju ogromne iznose novca na vrlo malim cjenovnih fluktuacijama."

Pritisak da "ostvare prednost", kako to često nazivaju menadžeri hedge fondova, nikada nije bio veći. "Danas je konkurencija tako velika da se katkad osjećaju kao razapeti na križu, a to nije postojalo dok je Boesky žario i palio", rekao mi je Zabel. "A tu je i golem poticaj za ostvarivanje velikog bogatstva, pa nije nikakvo iznenađenje što neki nemaju dovoljno moralne snage da se othrvaju takvim pritiscima."Nakon ere Milkena i Boeskyja, vlada je unaprijedila praćenje značajnih burzovnih zbivanja do te mjere da se trgovanje povlaštenim informacijama uvelike prorijedilo. Postignut je veliki napredak kada je riječ o praćenju sumnjivog trgovanja. "Izradili smo baze podataka koje nam pokazuju tko trguje u tandemu, čak i ako ne znamo detalje o pojedinom poslovnom pothvatu", kaže Khuzami. Otkad je Bharara postao savezni tužitelj 2009. godine, njegov je ured optužio 75 pojedinaca za trgovanje povlaštenim informacijama, a među njima su bili i Raj Rajaratnam, osnivač hedge fonda Galleon Group te Rajat K. Gupta, bivši predsjednik McKinseyja i menadžer u Goldman Sachsu. Ostvarili su 69 presuda o krivnji ili priznanja krivice. Komisija za vrijednosnice i burze samostalno je provela više od 200 istraga od 2009.

James B. Stewart

Komentirajte prvi

New Report

Close