Nova ekološka kategorizacija vozila: Dizelaši stariji od 1997. godine više neće smjeti prometovati

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2017. u 09:46
Foto: Shutterstock

U slučaju velikih zagađenja zraka nadležne vlasti određuju za koje se kategorije vozila uvodi privremena zabrana vožnje.

Za sva vozila u Francuskoj na snagu je stupila nova ekološka regulativa koja kategorizira sva vozila u pet klasa. Svi automobili moraju imati posebnu naljepnicu koja označava njihovu ekološku klasu i energetsku efikasnost.

U slučaju velikih zagađenja zraka nadležne vlasti određuju za koje se kategorije vozila uvodi privremena zabrana vožnje. Sada je već sasvim izvjesno da vozila na dizelski pogon proizvedena od 1997. do 2000. godine uopće više neće moći u centralnu zonu francuske prijestolnice.

Oko šest posto od 32 milijuna registriranih vozila u Francuskoj spada u tu spornu kategoriju. Vozila registrirana prije 1997. godine, te kamioni i autobusi proizvedeni prije 2001. godine ne spadaju ni u jednu kategoriju, što znači da se uopće ne mogu pojaviti na ulicama Pariza, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari (6)
Pogledajte sve

kod nas to treba hitno uvesti. krepat ćemo svi od starih golfova i passata…a seljaci uvoze i dalje bez straha od tehničkog pregleda.


nisam nasao koliko je omjer kamioni, osobna vozila. mislim da je barem 5:1 u zagadjenju

Noviji kamioni voze sa “ad blue” tehnologijom i bez obzira na 12000 ccm zapremine zagađuju manje od golfa 3 ili 4.
U mojoj firmi je oko 250 kamiona i njih 75% voze sa “ad blue”

Dok su Amerika i Europa radile ozonske rupe u atmosferi sredinom proslog stoljeca, kinezi nisu znali sto je klima i hladnjak. Dosla cica na kolica. Dosla maca na vratanca.

Imam u Renolu stari motor 1.6 a piše eko 5. Istina ili prevara.

New Report

Close