Europski avioprijevoznik traži odštetu od Boeinga

Foto: Getty images Foto: Getty images

Zbog zabrane leta Boeinga 737 MAX odgađa letove i trpi gubitke.

Norveški avioprijevoznik Norwegian Air objavio je u srijedu da će tražiti odštetu od američkog proizvođača zrakoplova Boeinga zbog izgubljenih prihoda i troškova povezanih s prizemljenjem modela 737 MAX 8 nakon nesreće u Etiopiji.

Europski su regulatori u utorak zabranili letove tog tipa zrakoplova u Europi nakon nesreće sličnog modela u Etiopiji u kojoj je stradalo 157 ljudi.

To je ujedno druga nesreća tog tipa zrakoplova u pet mjeseci. Norwegian Air danas je otkazao 30-ak letova koji su trebali biti izvedeni Boeingom 737 MAX. Većina njih trebala je poletjeti iz zračnih luka u Oslu, Stockholmu i drugim gradovima u sjevernoj Europi.

"Očekujemo od Boeinga da to plati", kazali su iz norveške tvrtke u elektroničkoj poruci za Reuters. Od ukupno 163 zrakoplova u floti Norwegian Aira 18 je putničkih zrakoplova Boeing MAX kojim je taj niskotarifni prijevoznik u sljedećim godinama namjeravao izvoditi većinu letova na kratkim i srednjim destinacijama.

Izvori u zrakoplovnom sektoru upozoravaju pak da će se Boeing nakon nesreće suočiti s velikim odštetnim zahtjevima. Prizemljeni zrakoplovi dodatno će pojačati pritisak na norvešku kompaniju koja niže gubitke zbog žestoke konkurencije u teškom razdoblju za europski sektor zračnog prijevoza.

Kompanija je proteklih mjeseci od dioničara pribavila tri milijarde norveških kruna (348 milijuna dolara).

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!