Norveška proda najviše plina u EU

Autor: Majda Žujo , 27. lipanj 2013. u 22:00
Uvoz iz Norveške veći 12%

Za razliku od cijena ruskog plina, cijene norveškog nisu vezane uz naftu, pa su niže.

Nakon što je lani Gazpromov izvoz u Europsku uniju pao za 10 posto, čini se da Rusija gubi status glavnoga europskog opskrbljivača plina.

Prema izvještaju British Petroleuma, visoke cijene plina u kombinaciji s jeftinim ugljenom iz SAD-a učinile su ugljen puno atraktivnijim gorivom za elektrane. Prema riječima Christofa Rühla, proizvodnja energije iz ugljena u Europi je u prosjeku 45 posto jeftinija od one proizvedene od plina. Zato se Europa nije natjecala neka LNG postrojenja, a i uvoz takvog plina u europske zemlje pao je za 25 posto. Uvoz Gazpromova plina u EU pao je 10 posto jer su cijene ruskog plina usko vezane uz cijene nafte, pa su tako ostale visoke. Za razliku od cijena ruskog plina, cijene norveškog nisu vezane uz naftu, pa su niže. Stoga je i uvoz plina iz Norveške porastao za 12 posto, a 2012. je bila prva godina u kojoj je Norveška EU prodala više plina nego Rusija.

Na pisanje Financial Timesa o tome kako je ruski div izgubio plinski monopol u Europi oglasio se i šef Gazproma Alexandar Medvjedev. "Gazprom je dosegnuo rekord u dnevnim isporukama plina te je u 2012. ostvario 38 mlrd. dolara dobiti, što se u ovim izazovnim vremenima teško može nazvati slabošću", poručio je za Euractiv. Iako je Rusija i dalje glavni europski opskrbljivač, traži alternativna izvozna tržišta, posebice u Aziji. Potrošnja plina u svijetu lani je rasla 2,2% brže nego godinu prije. Najveći rast zabilježen je u SAD-u, EU i zemlje bivšeg SSSR-a imale su najveći pad.

Komentirajte prvi

New Report

Close