Norveška će plinom pritisnuti Britaniju

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2016. u 22:00
Britanija 40 posto potreba za plinom uvozi iz Norveške, Fotolia

Oslo želi trgovinske odnose s Londonom na novim temeljima nakon Brexita.

Osim sa Europskom unijom, Velika Britanija će morati opet formulirati svoje trgovinske odnose s Norveškom, a službeni se Oslo nada povoljnijim uvjetima zahvaljujući britanskoj ovisnosti o norveškom prirodnom plinu. Naime, čak 40 posto britanskog uvoza prirodnog plina dolazi iz Norveške, pa tamošnja vlada tu činjenicu namjerava iskoristiti kao argument u pregovorima.

“Mi nismo samo stari trgovinski partner. Imamo neke posebne veze između naše dvije zemlje koje će vjerojatno biti naša prednost u obliku pregovora”, izjavila je Bloombergu nakon konferencije za medije norveška ministrica za Europsku uniju Elisabeth Vik Aspaker.

Kao članica Europske organizacije slobodne trgovine (EFTA) Norveška se gotovo ne suočava s barijerima u trgovini s Europskom unijom. No, godišnje plaća Bruxellesu približno 860 milijuna eura za privilegiju pristupa jedinstvenom tržištu. Članstvo u AFTA-i jedno je od rješenja za Britaniju koja bi na taj način mogla urediti svoje buduće trgovinske odnose s EU.

Osim toga, članstvo u EFTA-i ne bi dovelo u pitanje ograničavanje slobodnog kretanja ljudi između Europe i Otoka. Međutim, ta se mogućnost ne sviđa baš Norveškoj jer bi ulazak Velike Britanije poremetio sadašnje odnose u EFTA-i. Ministrica Aspaker je naglasila kako u ovom trenutku nije poznato što Velika Britanija uopće želi.

“Sada smo u fazi kada nemamo odgovore, samo mnoštvo pitanja”, ističe Aspaker. “Moramo učiniti domaću zadaću i utvrditi koji su norveški interesi te se pripremiti za pregovore što je bolje moguće”, dodala je norveška ministrica. Britanska vlada pregovore o izlasku namjerava započeti u prvoj polovici 2017. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close