Northvolt gradi tvornicu baterija u Poljskoj, proizvodnja počinje već sljedeće godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2018. u 09:56
Foto: Reuters

Povezivanje s BMW-om moglo bi ojačati poziciju švedske tvrtke među ulagačima koji nisu sigurni hoće li uspjeti konkurirati brojnim ostalim proizvođačima.

Švedski proizvođač baterija Northvolt udružio je snage s Teslinim dobavljačem South Bay Solutions na projektu gradnje tvornice baterijskih sustava za kompanije koje se bave skladištenjem energije i za rudarski sektor.

Planovi švedske tvrtke trebali bi odigrati središnju ulogu u nastojanjima Europe da uspješno konkurira azijskim proizvođačima poput CATL-a, Samsunga i LG Chema koji su u prednosti na tržištu budući da su osigurali unosne poslove s proizvođačima automobila.

Northvolt je utemeljio nekadašnji izvršni direktor Tesle Peter Carlsson, a prošle su godine objavili ambiciozan plan o izgradnji velike tvornice baterijskih ćelija u Švedskoj do 2023. godine planiranog kapaciteta 32 gigawat sata.

U ponedjeljak su najavili da će tvornica u poljskom Gdanjsku prezimati baterijske ćelije iz švedske tvornice i koristiti ih za razvoj baterijskih sustava ili modula.

Njihov partner South Bay Solutions specijalizirao se za proizvodnju baterijskih modula koji obično obuhvaćaju više baterijskih ćelija. Proizvode i sustave za elektroničku kontrolu, hlađenje i grijanje.

U Northvoltu očekuju da će proizvodnja u tvornici u Poljskoj početi 2019. godine i da će njezin proizvodni kapacitet u početnoj fazi biti 10 tisuća modula godišnje.

Kompanija još nije sklopila sporazum s proizvođačima automobila o opskrbi ali su ovog mjeseca objavili da surađuju s njemačkim BMW-om na razvoju procesa reciklaže baterija, dodajući da se nadaju da je to prvi korak u "dugotrajnom partnerstvu".

Povezivanje s BMW-om moglo bi ojačati poziciju švedske tvrtke među ulagačima koji nisu sigurni hoće li uspjeti konkurirati brojnim ostalim proizvođačima.

Iz Northvolta su ranije najavili da do iduće godine namjeravaju pribaviti oko 1,5 milijardi eura za potrebe gradnje tvornice u Švedskoj početnog proizvodnog kapaciteta osam gigawata. Procjenjuje se da bi troškovi tog projekta mogli iznositi blizu četiri milijarde eura, napominje Reuters.

Prema riječima glasnogovornika Northvolta, ulaganje u poljsku tvornicu bit će manje od onog u Northvolt Labs, probni pogon u Švedskoj, za koji su uspjeli pribaviti više od zacrtanih 80 do 100 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close