Nokia postala 6. najprodavaniji mobitel

Autor: Tomislav Pili , 27. veljača 2018. u 08:02
Foto: Reuters

U godinu dana HMD Global prodao 30 milijuna telefona.

Mobiteli sa znakom Nokije postaju sve traženiji, a uspon nekad vodećeg brenda označava i oživljavanje modela 8110, popularne "banane" proslavljene u filmskom hitu Matrix. Nova 4G Nokia 8110 s početnom cijenom od 79 eura predstavljena je u nedjelju na sajmu mobilne tehnologije koji se održava u Barceloni i trebala bi dodatno ojačati prodaju HMD Globala.

Radi se o tvrtki koja je prije dvije godine otkupila Nokijin brend od Microsofta nakon što se finska kompanija 2014. povukla iz proizvodnje mobitela fokusiravši se na telekomunikacijske mreže.

Florian Seiche, izvršni direktor HMD Globala, kaže kako su u proteklih godinu dana predstavili 11 modela i do sada prodali 30 milijuna telefona.

Tvrtka za praćenje podataka o tržištu mobitela Counterpoint Research tvrdi kako je prodaja Nokia mobitela lani snažno skočila te je taj brend postao vodeći u segmentu cjenovno povoljnijih modela. U segmentu pametnih telefona drži 11. mjesto. Ukupno gledajući, Nokia je trenutno šesti najprodavaniji brend mobitela u svijetu.

Po regijama Europa je najveće tržište HMD Globala, ističe Seiche dok se na nacionalnoj razini Nokia najbolje prodaje u Rusiji, Indiji i Indoneziji. HMD-ov poslovni model počiva na distribucijskom partnerstvu sa 600 mobilnih operatera i trgovaca na odabranim tržištima širom svijeta, navodi Reuters.  

Komentirajte prvi

New Report

Close