Nokia i Alcatel-Lucent spojili se u grupu vrijednu 40 mlrd. eura

Autor: Tomislav Pili , 15. travanj 2015. u 22:00
Šef Alcatela Michel Combes i Nokije, Rajeev Suri/REUTERS

Spajanjem se potvrdila višegodišnja vizija Nokijina šefa Rajeeva Surija da će telekomunikacijske mreže proizvoditi samo tri kompanije u svijetu.

Finska Nokia i francuski Alcatel-Lucent dogovorile su u srijedu spajanje vrijedno gotovo 16 milijardi eura nakon kojeg će Europa postati globalni lider u proizvodnji telekomunikacijskih mreža.

Finski je telekomunikacijski div pristao dati dioničarima Alcatel-Lucenta 0,55 dionice nove kompanije za jednu njihovu dionicu. Nova grupa zvat će se Nokia, imat će sjedište u Finskoj, vrijedit će 40 milijardi eura i vodit će je Nokijin menadžerski tim, navodi se u priopćenju. Do kraja 2019. planiraju uštediti 900 milijuna eura troškova bez dodatnog smanjenja broja radnih mjesta nakon planiranog restrukturiranja, objavile su dvije kompanije. Spajanje bi trebalo osigurati i dodatnih 200 milijuna eura ušteda na financijskim troškovima.

 

900milijuna

eura uštedit će nova grupa do 2019. godine

Nova kompanija mnogo će se bolje moći uhvatiti u koštac s jakim konkurentima, švedskim Ericssonom i kineskim Huaweijem jer je Alcatel vodeći dobavljač 4G i LTE mreža. Prema navodima Financial Timesa, novi će odnos snaga na tržištu bežičnih mreža sada izgledati tako da će Ericsson držati 40 posto udjela, Nokia 35 posto dok će petina tržišnog kolača pripasti Huaweiju. Osim toga, Finci dobivaju mnogo snažniji upliv na američko tržište gdje francuska kompanija drži ključne ugovore s teleoperaterima AT&T-om te Verizonom. Time se potvrdila vizija Nokijina šefa Rajeeva Surija koji je dugo vjerovao da će proizvodnja telekomunikacijskih mreža biti koncentrirana u tri velike kompanije.

Čelnik Alcatel-Lucenta Michel Combes rekao je za francuski TV kanal BFM Business da će nova grupa nastojati "povećati aktivnosti istraživanja i razvoja u Francuskoj za 25 posto" zapošljavanjem dodatnih 500 istraživača. Time bi se ukupan broj zaposlenih u odjelu istraživanja i razvoja u Francuskoj popeo na 2500 zaposlenika. Inače, Alcatel ukupno zapošljava 6000 ljudi, pa je najavljeno povećanje broja zaposlenih bio i jedan od razloga što francuska politika blagonaklono gleda na ovaj sporazum.

Ministar gospodarstva Emmanuel Macron izjavio je kako je ovo "dobar korak za Alcatel-Lucent jer je to korak za budućnost". Ipak, postoje i skepse u vezi ovog spajanja. To najbolje zna Alcatel koji se 2006. spojio s američkim Lucentom, a dvije kompanije nikad se nisu uspjele do kraja integrirati. Osim toga, tržišna kapitalizacija pala je za četiri petine u osam godina. Loša iskustva ima i Nokia koja je surađivala s njemačkim Siemensom.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close