Nogometno prvenstvo preskupo za brazilsku predsjednicu

Autor: Tomislav Pili , 03. rujan 2014. u 09:47
Predsjednicu Dilmu Rousseff očekuju izbori u listopadu, a ankete govore da gubi potporu birača nad kandidatkinjom centra Marinom Silvom/REUTERS

Brazil trpi izravne ekonomske posljedice organizacije Svjetskog prvenstva za koje su mnogi kritičari govorili da mu ionako ne treba.

Brazilu, domaćinu, ali i  pobjedniku Svjetskog nogometnog prvenstva Njemačkoj sve lošije ide na ekonomskom planu.

 

0,6posto

pao je BDP Brazila u drugom tromjesečju

Štoviše, Brazil trpi izravne ekonomske posljedice organizacije Svjetskog prvenstva za koje su mnogi kritičari govorili da mu ne treba. Gospodarstvo u drugom tromjesečju uronilo u recesiju, prvi put od globalne financijske krize 2009. što je posljedica oštrog pada ulaganja i nogometnog prvenstva koje je narušilo poslovnu aktivnost. Najveće južnoameričko gospodarstvo palo je u drugom tromjesečju 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, kada je bruto domaći proizvod oslabio 0,2 posto. U drugom su tromjesečju investicije pale za oštrih 5,3 posto, što je najveći pad od 2008. godine. Industrijska je proizvodnja skliznula 1,5 posto, već četvrti kvartal zaredom. Poslovna aktivnost usporila je, kažu analitičari, i zbog održavanja svjetskog nogometnog prvenstva u lipnju i srpnju jer su mnogi gradovi dane odigravanja utakmica proglasili neradnima kako bi spriječili prometne gužve i ostale logističke probleme.

 

5,3posto

manje je investicija u drugom kvartalu, najveći pad od 2008.

Mandat u pitanju
Pojačana potrošnja turista zbog nogometnog prvenstva nije mogla spriječiti pad gospodarstva. "U tom je razdoblju bilo više slobodnih dana nego inače, dok su mnogi tradicionalni brazilski turisti, koji nisu htjeli svoj odmor provesti u gužvi s nogometnim navijačima, izabrali druge destinacije", kaže Wyre Davies, dopisnik BBC-a iz Rio de Janeira. Pad gospodarstva u recesiju vrlo je loša je vijest za brazilsku predsjednicu Dilmu Rousseff uoči predsjedničkih izbora u listopadu. Posljednje tri godine brazilsko gospodarstvo sporo raste, za što mnogi analitičari okrivljuju ekonomsku politiku lijevo orijentirane Rousseff, zbog koje je palo povjerenje poduzetnika i potrošača, dok su istodobno financijski ulagači pretrpjeli velike gubitke.

Za vrijeme mandata Dilme Rousseff gospodarstvo je prosječno raslo manje od dva posto godišnje, dok je za njezinog prethodnika Luiza Lule da Silve raslo oko četiri posto. Prema posljednjim anketama, po popularnosti Rousseff zaostaje za kandidatkinjom centra Marinom Silvom. Loše ekonomske prognoze zadesile su i Njemačku, iako njemačkoj kancelarki Angeli Merkel za sada ne prijeti pad popularnosti. Njemačko je gospodarstvo u drugom tromjesečju palo za 0,2 posto u odnosu na prethodno, a kako je u tekućem kvartalu zaredao niz slabijih makroekonomskih pokazatelja od očekivanja, analitičari upozoravaju na opasnost od recesije.

 

1,5posto

u drugom tromjesečju pala je industrijska proizvodnja

U minusu i Njemačka
Pad njemačkog BDP-a u drugom kvartalu, po prvi puta nakon više od godinu dana, ponajviše je posljedica pada ukupnih kapitalnih investicija za 2,3 posto i građevinskih ulaganja za 4,2 posto. Osobna i javna potrošnja ojačale su, pak, za 0,1 posto, dok je izvoz porastao 0,9, a uvoz 1,6 posto. Pad investicija bio je očekivan, nakon snažnog rasta u prvom tromjesečju, no analitičari kažu i da je pad ulaganja posljedica napetosti u odnosima s Rusijom zbog krize u Ukrajini.

Komentirajte prvi

New Report

Close