Nobel za borbu protiv siromaštva

Autor: Tomislav Pili , 14. listopad 2019. u 21:59
Esther Duflo/REUTERS

Ovogodišnji laureati Esther Duflo, Abhijit Banerjee i Michael Kremer.

Kraljevska švedska akademija znanosti odlučila je ove godine Nobelovu nagradu za ekonomiju dodijeliti za istraživanja problema globalnog siromaštva.

Ovogodišnji laureati su francusko-američka ekonomistica Esther Duflo, američki znanstvenik indijskog porijekla Abhijit Banerjee te Michael Kremer, također iz SAD-a. Valja naglasiti kako je Duflo tek druga žena koja je u 50-godišnjoj povijesti dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju, a ujedno sa 46 godina i najmlađa dobitnica tog uglednog priznanja.

Akademija je u obrazloženju navela kako je rad tih troje znanstvenika pokazao kako se problem siromaštva može lakše riješiti ako se "razbije" u niz manjih i preciznijih pitanja u područjima kao što je obrazovanje ili zdravstvena zaštita. 

"Kao izravna posljedica jedne od njihovih studija, više od pet milijuna indijske djece imalo je koristi od učinkovitih programa odgojnih podučavanja u školi", stoji u izjavi Akademije. Drugi su primjer velike potpore za preventivnu zdravstvenu skrb koja je uvedena u mnogim državama, dodaje se u priopćenju.

Odluka Akademije ujedno i potvrđuje trendove u ekonomskoj znanosti posljednjih nekoliko godina. Podsjetimo, prošle su godine nagradu dobili američki ekonomisti William Nordhaus i Paul Romer, pioniri prilagodbe zapadnog modela ekonomskog rasta problemima zaštite okoliša i dijeljenju koristi od tehnološkog razvoja.

Komentirajte prvi

New Report

Close