NLB bez druge dokapitalizacije u ovoj godini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. prosinac 2012. u 14:45
Photo: HaloPix/Pixsell

Nova Ljubljanska banka (NLB) neće izvesti novu dokapitalizaciju u visini 375 milijuna eura, odlučeno je u subotu na skupštini dioničara najveće slovenske banke.

Nova Ljubljanska banka (NLB) neće izvesti novu dokapitalizaciju u visini 375 milijuna eura, odlučeno je u subotu na skupštini dioničara najveće slovenske banke.

Prijedlog uprave da se na taj način "za svaki slučaj" dodatno poveća njena kapitalska adekvatnost povučen je s dnevnog reda. Tomu je najviše pridonijela odluka države kao najvećeg vlasnika da druga dokapitalizacija NLB-a u ovoj godini u sadašnjem trenutku nije potrebna.

Slovenija je u lipnju NLB ojačala s 320 milijuna eura kredita otkupom tzv. hibridnih obveznica, a dodatna 63 milijuna eura tada su osigurala dva fonda (SOD i KAD) koja su u vlasništvu države.

Dogovorom o otkupu 22 posto dionica NLB-a od dosadašnjeg belgijskog suvlasnika, skupine KBC, država ima više od 85 posto dionica najveće slovenske banke koju namjerava sanirati od loših kredita, nakon čega je planira prodati privatnim ulagačima. Dogovor o otkupu dionica od KBC-a po cijeni jedan euro za dionicu, čime se je belgijska skupina nakon 10 godina potpuno povukla iz vlasniče strukture NLB-a, objavilo je u petak slovensko ministarstvo financija.

Predsjednik uprave NLB-a Janko Medja izjavio je u subotu obraćajući se prisutnima na skupštini dioničara da je poslovanje banke zadnjih mjeseci poboljšano, da država kao većinski vlasnik u sadašnjem trenutku nema namjeru dokapitalizirati banku nego će je restrukturirati i sanirati njene loše kredite preko zakona kojim se osniva "slaba banka" na koju će iduće godine ti krediti biti preneseni.

Dioničari NLB-a mogu biti mirni jer će se njena uprava i dalje boriti da ona ostane stabilna i sigurna banka, te surađivati s državom na sanaciji i osiguranju potrebne razine kapitalske adekvatnosti, naglasio je direktor NLB-a Janko Medja.

Komentirajte prvi

New Report

Close