Rusija se vraća sovjetskom konceptu privrede

Autor: Tomislav Pili , 23. travanj 2014. u 22:00
Ruski predsjednik Vladimir Putin zatvara vrata Zapadu/REUTERS

Nakon slabašnih 1,3 posto rasta lani prvo tromjesečje donijelo je pad BDP-a i vjerojatno novu recesiju.

Rusija se sve više okreće konceptu samodostatnosti, kao što je to nekad bio slučaj s bivšim Sovjetskim Savezom. U svom govoru pred zastupnicima Dume, ruski premijer Dmitrij Medvedev kazao je kako ruska ekonomija mora smanjiti svoju ovisnost o uvozu zbog sve izraženije prijetnje međunarodnih sankcija.

Predstavljajući vladino godišnje izvješće, Medvedev je naglasio kako kriza u Ukrajini nije samo izazov, već i prilika stvaranja nacionalne ekonomije temeljene na domaćoj proizvodnji.Prema navodima The Financial Timesa, Medvedev je dodao kako Moskva ostaje otvorena za trgovinu s ostatkom Europe, no ako Zapad pojača sankcije protiv Rusije, najveća država na svijetu neće imati izbora doli osloniti se na vlastite resurse. "Na kraju trebamo pobijediti", poentirao je ruski premijer. Valja podsjetiti da je predsjednik Vladimir Putin početkom 2009. nazvao "sramotom" podatak da Rusija uvozi 40 posto hrane i 50 posto lijekova. Međutim, analitičari s dosta skepse gledaju na rusko zazivanje skoro već zaboravljenog koncepta autarkije, unatoč golemim ruskim prirodnim bogatstvima. Iako je trenutno aktivnost inozemnih investitora i banaka smanjena, stagnirajuća ruska ekonomija može samo dodatno oslabiti ako smanji uključenost u međunarodne ekonomske tokove.

"Ima smisla što Rusija pokušava ojačati domaću ekonomiju, ali ako to rezultira izolacionizmom, to će biti katastrofa", smatra Chris Weafer, partner u moskovskoj konzultantskoj kući MacroAdvisory. "Do sada smo svjedočili početku kretanja Rusije u pravom smjeru globaliziranja svog gospodarstva, a sada odjednom dolazi ova kriza koja sve može uništiti", dodao je za FT Weafer. Za sada ekonomska statistika ne daje mnogo šanse viziji premijera Medvedeva. Nakon slabašnih 1,3 posto rasta prošle godine, prvo tromjesečje donijelo je pad BDP-a i vjerojatno novo potonuće u recesiju.Međutim, postoji sektor koji će želju Kremlja o samodostatnosti snažno poduprijeti, a to su banke. Otkako je počelo ključati u Ukrajini, ruske banke snažno su povećale tržišni udjel. "Nikada nismo imali toliko posla – naš je život fantastičan", otkrio je jedan neimenovani ruski bankar.

No, pitanje je koliko tamošnje banke mogu izdržati ako se strani financijaši počnu potpuno povlačiti iz Rusije. Vanjski dug doseže 624 milijarde dolara, a više od 550 milijardi duguju ruske kompanije i banke. "To se ne može refinancirati na domaćem tržištu", ocjenjuje Chris Weafer. Postizanje samodostatnosti još je teže u ostalim sektorima, posebno ako Rusi potraže alternativu za međunarodne financijske tokove.Nakon što su kartičarske kuće Visa i MasterCard suspendirale procesiranje kartičnih transakcija na tlu Rusije, tamošnji bankari traže načina stvaranja ruskog kartičarskog sustava. Međutim, trebat će barem godinu dana da takav sustav zaživi, smatra Denis Salnikov, član Udruge ruskih regionalnih banaka. Osim toga, Moskva želi utemeljiti i svoju rejting agenciju.

Ukrajina

Tuže Sberbank zbog financijskog terorizma

Ukrajinsko državno odvjetništvo pokrenulo je kazneni postupak protiv najveće ruske banke Sberbank zbog sumnji za financiranje terorizma. Kako navodi Ruski vjesnik, vršitelj dužnosti glavnog državnog odvjetnika Ukrajine, Oleg Mahnicki, izjavio je kako je pokrenuto ukupno 300 kaznenih postupaka protiv 14 banaka. Ostaje nepoznato da li svih 14 banaka potječu iz Rusije. Iz Sberbanka su poručili kako ispunjavaju sve zahtjeve ukrajinskog i međunarodnog zakonodavstva, uključujući i preporuke FATF-a, međunarodne organizacije za kontrolu i sprečavanje pranja novca.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Najbolje da angaziraju hrvatsku vladu na tom projektu. Vratit ce ih u 1923-u za manje od 2 godine. Ljubo Jurcic bi im takodjer mogao pomoci.

da mi je znati kako su zaključili da rusija svojevoljno ide u izolacionizam ako medvedev kaže da trebaju smanjiti ovisnost o uvozu zbog prijetnji sankcijama?!

New Report

Close