Njemačkom Fraportu aerodrom Brnik vrijedan koliko cijeli Mercator

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. kolovoz 2014. u 10:22
Foto: Thinkstock

Ugovor bi po optimističkom scenariju mogao biti potpisan u petak.

Slovenski državni holding (SDH) koji upravlja portfeljom državne imovine ovog bi tjedna mogao potpisati kupoprodajni ugovor s njemačkim Fraportom koji kupuje Aerodrom Ljubljana, vrijedan skoro 250 milijuna eura, objavila je u utorak televizijska postaja POP-TV.

O veličini posla svjedoči i činjenica da je to iznos koji će za sve dionice Mercatora morati platiti koncern Agrokor.

Ugovor bi po optimističkom scenariju mogao biti potpisan u petak. Fraport će platiti 65 eura za dionicu, što je nešto više od trenutačne burzovne kotacije. To znači da bi Slovenija od prodaje zaradila 249 milijuna eura. Od toga bi polovica išla u državni proračun koji je u prvih sedam mjeseci ove godine imao 718 milijuna eura deficita.

Uskoro će biti objavljeni i polugodišnji poslovni rezultati ljubljanske zračne luke koja je zadnjih godina poslovala s profitom, a u teretnom prometu koji je njemačkom investitoru najinteresantniji bilježila godišnji rast od 7 posto.

Iako je primila više ponuda, Slovenija je početkom kolovoza ušla u ekskluzivne pregovore s Fraportom koji je za ljubljansku zračnu luku ponudio najbolje uvjete otkupa, a zanima ga u prvom redu jačanje kapaciteta teretnih terminala, kako bi ojačao svoju poziciju u regiji.

Njemačka kompanija ima u vlasništvu i upravlja sa 12 zračnih luka u Europi, među ostalim i s aerodromom u Frankfurtu, najvećom europskom zračnom lukom.

Kroz nju godišnje prođe 65 milijuna putnika i skoro 180.000 tona tereta.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Izgleda da novo Pleso dobija odlucnog konkurenta
Nasa slabost je da radimo s Francuzima, a znamo da Francuzi uvijek gube i gubili su od Nijemaca

Hm..samo što Mercator ima i milijardu eura duga! Al to se ne broji 🙂

New Report

Close