Njemački turisti oslobođeni straha pa se naveliko vraćaju Turskoj

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2017. u 22:00
Cijene su aranžmana za Nijemce konkurentne, Fotolia

Za sljedeću godinu broj rezervacija za odmor skočio za 15 do 20 posto.

Rane rezervacije najavljuju porast broja dolazaka njemačkih turista u Tursku u sljedećoj godini za 15 do 20 posto, priopćio je Michael Frenzel iz Udruge njemačkog turističkog sektora.

Turistički dolasci Nijemaca oštro su pali u prošloj godini, prvenstveno zbog zabrinutosti za sigurnost nakon niza napada i neuspjelog vojnog udara, kao i zbog pojačanih napetosti u odnosima Berlina i Ankare koje su opteretile diplomatske odnose između dvije zemlje. Njemačka, u kojoj inače živi i velika zajednica od oko milijun i pol Turaka (oni su ondje i najbrojniji stranci), kritizirala je masovna uhićenja u Turskoj nakon prošlogodišnjeg neuspjeloga vojnog udara. Berlin je odbio izručiti osobe za koje je Ankara tvrdila da su sudjelovale u puču i zatražio je da se na slobodu pusti desetak njemačkih odnosno tursko-njemačkih državljana uhićenih u proteklim mjesecima. Turski predsjednik Tayyip Erdogan spočitnuo je zatim u ožujku Berlinu “nacističku” taktiku zbog zabrane govora turskim ministara na emigrantskim skupovima u Njemačkoj.

Broj njemačkih posjetitelja u Turskoj smanjio se prošle godine za zapanjujućih 30 posto, kliznuvši na 3,89 milijuna, pokazuju službeni podaci ministarstva turizma. U prvih osam mjeseci ove godine smanjen je za 7,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kliznuvši na 2,5 milijuna.

“Trenutačne rezervacije pokazuju snažno povećanje broja njemačkih turista koji žele posjetiti Tursku. Primjećujemo da su rane rezervacije za 2018. porasle od 15 do 20 posto”, rekao je Frenzel Reutersu tijekom vikenda u Antaliji.

Cijene paket aražmana u Turskoj vrlo su konkurentne u usporedbi s drugim destinacijama, što dodatno potiče posjetitelje da se vrate u Tursku, kazao je Frenzel. Veći broj inozemnih posjetitelja mogao bi pomoći i nacionalnoj valuti, turskoj liri, koja se našla na udaru nižih prihoda od turizma i brige za sigurnost.     

Komentirajte prvi

New Report

Close