Njemački političari kritizirali najavu ciparskih vlasti o dodjeli državljanstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2013. u 15:35
Epa

Njemački političari kritizirali su, uoči glasovanja o odobrenju financijske pomoći Cipru u Bundestagu, najave ciparskih vlasti da će bogatim ruskim ulagačima dodijeljivati ciparsko državljanstvo, prenose u utorak njemački mediji.

Njemački političari kritizirali su, uoči glasovanja o odobrenju financijske pomoći Cipru u Bundestagu, najave ciparskih vlasti da će bogatim ruskim ulagačima dodijeljivati ciparsko državljanstvo, prenose u utorak njemački mediji.

"Mislim da je vrlo problematično dijeliti državljanstvo na osnovi novca", rekao je Markus Ferber, predvodnik zastupničkog kluba Kršćansko socijalne unije (CSU) u Europskom parlamentu. On je kritizirao najavu ciparskog državnog vodstva da će onim ruskim ulagačima koji su u tijeku ciparske bankarske krize izgubili "najmanje 3 milijuna eura" dodijeliti ciparsko državljanstvo.

"To je jedno potpuno novo iskustvo s kojim se dosad unutar Europske unije nismo susretali", rekao je Ferber. On je priznao da je pitanje dodjele državljanstva stvar svake članice Europske unije, ali da se najava ciparskih vlasti mora promatrati "u europskom kontekstu" i da ona "ide na teret" svih članica. "Na kraju krajeva, ciparska putovnica omogućuje nesmetano putovanje i u ostale članice Europske unije", zaključio je Ferber. On je od europske povjerenice za unutarnja pitanja Cecilie Malmstroem zatražio "preispitivanje" namjere ciparskih vlasti.

Predstavnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova priopćio je kako je pitanje državljanstva "nacionalno pitanje" svake pojedine članice Europske unija pa se stoga njemačka vlada neće očitovati o tom pitanju.

Kao ocjenjuju analitičari, inicijativa ciparske vlade za dodjelu državljanstva bogatim ruskim građanima, dolazi u osjetljivom trenutku kada se Bundestag priprema za odobrenje pomoći Cipru. Demokršćansko-liberalna vlada Angele Merkel, koja je na europskoj razini donijela odluku o pomoći, ne može se pouzdati u vlastitu većinu jer su mnogi zastupnici iz demokršćanskog tabora javnim istupima istaknuli nezadovoljstvo ponašanjem ciparskih vlasti. Bundestag bi trebao u četvrtak potvrditi odluku Europskog vijeća o dodjeli pomoći Cipru u vrijednosti od deset milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close