Njemački ministar pozvao Grčku da razjasni stajališta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2015. u 12:45
Foto: Reuters

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u srijedu je pozvao Grčku da “razjasni svoja stajališta” prije potencijalnih novih pregovora o spašavanju zemlje iz krize te je procijenio da u ovom trenutku “nema temelja” za ozbiljnu raspravu.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u srijedu je pozvao Grčku da "razjasni svoja stajališta" prije potencijalnih novih pregovora o spašavanju zemlje iz krize te je procijenio da u ovom trenutku "nema temelja" za ozbiljnu raspravu.

"Sve ovo nije dovoljan temelj za raspravu o ozbiljnim mjerama", rekao je Schaeuble u Berlinu na konferenciji za novinare o njemačkom proračunu. "Smatram da bi Grčka najprije trebala razjasniti svoja stajališta o tomu što uistinu želi, a potom možemo razgovarati", rekao je.

Grčka je vlada u srijedu izvijestila da je svojim vjerovnicima poslala "novi prijedlog koji sadrži niz amandmana" na njihov prijedlog, uz pismo što ga je premijer Aleksis Cipras u utorak navečer uputio Europskoj uniji, Međunarodnome monetarnom fondu i Središnjoj europskoj banci.

"Novim prijedlogom grčka vlada traži novi sporazum kojim bi se riješila pitanja financiranja zemlje kroz europske mehanizme stabilnosti, pri čemu bi se akcent stavio na perspektivu rasta", objasnio je vladin izvor.

Premijer Cipras je u pismu zatražio da se zadrži niži PDV za grčke otoke, da se odgodi povećanje starosne dobi za odlazak u mirovinu te da se uspori ukidanje dodataka na mirovinu, prenio je u srijedu Financial Times.

Dužnosnici zemalja eurozone ocijenili su da najnovij grčko pismo sadrži uvjete koje bi nekim zemljama mogle biti teško prihvatljive.

Komentirajte prvi

New Report

Close