Njemački ministar financija: Smanjenje duga zadaća je svih zemalja svijeta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. studeni 2012. u 13:46
Epa

Sjedinjene Države i Japan moraju podijeliti odgovornost s Europom i snositi svoj dio tereta u jamčenju stabilnosti svjetskog gospodarstva, upozorio je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.

Sjedinjene Države i Japan moraju podijeliti odgovornost s Europom i snositi svoj dio tereta u jamčenju stabilnosti svjetskog gospodarstva, upozorio je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.

U intervjuu uoči sastanka ministara financija skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 u Meksiku, njemački je ministar upozorio da vodeća gospodarstva svijeta moraju provoditi strukturne reforme i fiskalnu konsolidaciju kako bi ponovo stekla povjerenje tržišta i gradila održiv rast.

G20 mora mjeriti svoje rezultate prema ciljevima koje je zacrtao na summitu u Torontu prije dvije godine, podsjetio je njemački ministar. Na tom su se skupu članice G20 obvezale prepoloviti proračunske manjkove do 2013. i stablizirati dug do 2015.

Schauble pritom upozorava da se sudionici dvodnevnog sastanka G20 u Mexico Cityju ne bi se trebali usredotočiti isključivo na krizu u eurozoni i zapostaviti ostale probleme koje valja hitno rješavati, poput fiskalnih problema u Sjedinjenim Državama i japanskih problema s dugom.

"SAD i Japan snosne podjednako veliku odgovornost za jamčenje stabilnost kao i mi Europljani", kazao je.

"Gospodarstva u skupini G20 moraju odlučno obnoviti povjerenje strukturnim reformama i održivom financijskom politikom. To je najvažniji uvjet za jačanje svjetskog gospodarstva", ustvrdio je njemački ministar.

"Ne budemo li provodili konsolidaciju i reforme, izlažemo se riziku daljnjeg gubitka povjerenja i još slabijeg rasta. Održivi rast ne može se graditi na golemim dugovima", upozorava ministar poznat po zagovaranju fiskalne discipline i za vrijeme recesije.

U SAD-u zakoni propisuju podizanje poreza i smanjenje javne potrošnje u protuvrijednosti 600 milijardi dolara u 2013. ako zastupnici u Kongresu ne postignu dogovor o metodama smanjenja deficita. Stoga se američko gospodarstvo suočava s prijetnjom recesije.

Japan spada među razvijene zemlje s najvišim dugom. Tako je prema podacima MMF-a bruto javni dug prošle godine iznosio 220 posto BDP-a.

Njemački je ministar ujedno prigušio očekivanja da bi novi europski krizni fond, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), mogao uskoro početi izravno dokapitalizirati banke, napominjući da prvo mora profunkcionirati u potpunosti.

"Važno je da kontrola i odgovornost idu ruku pod ruku. Drugi riječima, kvaliteta je nesumnjivo važnija od brzine", pojasnio je.

Otklonio je spekulacije o kašnjenju propisa o bankovnom kapitalu Basel III koji bi se trebali početi postupno uvoditi od siječnja iduće godine.

"Poput ostalih reformi međunarodnih financijskih tržišta, i Basel III i njegova primjena u najvažnijim svjetskim financijskim centrima podliježu međunarodno dogovorenom režimu procedura provjere", istaknuo je.

Komentari (2)
Pogledajte sve

pa neka ga otpišu.. vrlo jednostavno..

Naslov je totalno promašen. Smanjenje duga je moguće otplatom kredita, a to znači da će se smanjiti masa novca i time krenuti u pad BDP-a. Prema današnjim reglama se samo to može očekivati. reforma.forumhr.com

New Report

Close