Njemački Metro prodaje grčki lanac trgovina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2014. u 15:34
Thinkstock

Njemački trgovački lanac Metro najavio je prodaju grčkog poslovanja Makro lokalnom lancu Sklavenitis u sklopu nastojanja grupe da se usredotoči na glavna tržišta.

Njemački trgovački lanac Metro najavio je prodaju grčkog poslovanja Makro lokalnom lancu Sklavenitis u sklopu nastojanja grupe da se usredotoči na glavna tržišta.

Prodaja obuhvaća devet veleprodajnih centara i pripadajućih nekretnina poslovne vrijednosti 65 milijuna eura, objavio je Metro. U kompaniji ne očekuju da će transakcija utjecati na dobit prije kamata i poreza u financijskoj godini 2014/2015.

Iz Metroa navode i da će im transakcija, čije se sklapanje očekuje u prvoj polovici sljedeće godine, pomoći da ulože u razvoj poslovanja u drugim zemljama i u digitalne projekte, kao i da ojačaju svoju bilancu.

Grčki lanac trgovina otvoren je 1992. godine a u 2012/2013. godini ostvario je promet od 301 milijun eura.

Sklavenitis spada među vodeće grčke trgovačke lance, s oko 110 trgovina koje su u 2013. zabilježile promet od 1,2 milijarde eura.

Metro je četvrti po veličini europski trgovački lanac i ima 2.200 trgovina u 31 zemlji, uključujući i osam veleprodajnih centara u Hrvatskoj. Odlučili su smanjiti portfelj kako bi se usredotočili na trgovine potrošačke elektronike i na veleprodajne trgovine na ključnim tržištima.

Nedavno su najavili prodaju trgovina u Vijetnamu i udjela u britanskoj veleprodajnoj kompaniji Booker, kao i povlačenje s danskog tržišta. Ove su godine prodali i lanac supermarketa Real u Turskoj. U ožujku odgodili su uvrštenje dionica ruskog poslovanja u burzovnu kotaciju zbog tržišnih previranja povezanih s krizom u Ukrajini.

Krajem listopada izvijestili su da su u financijskoj godini 2013/2014., koja je završila krajem rujna, zabilježili četiri posto niže prihode, od 63 milijarde eura, navodeći kao razlog snažan euro i prodaju dijelova poslovanja. Očekuju ipak da će ostvariti zacrtanu godišnju operativnu dobit od 1,75 milijardi eura, o čemu će detaljno izvijestiti sredinom prosinca.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close