Njemački Metro na pragu preuzimanja

Autor: Tomislav Pili , 23. rujan 2018. u 22:00
Značajno ulaganje/REUTERS

Daniel Kretinsky i Patrik Tkač kupili još dionica trgovačkog lanca.

Češki i slovački milijarderi i dalje kupuju dionice njemačkog trgovačkog lanca Metro čime su potaknuli špekulacije da kreću u preuzimanje.

Kako prenosi Reuters, jedan od vodećih dioničara Metroa, tvrtka Ceconomy, objavila je da je tvrtki EP Global Commerce čiji su vlasnici češki investitor Daniel Kretinsky i slovački financijaš Patrik Tkač prodala devet posto dionica u dva paketa s opcijom kupnje dodatnih dionica.

Opcija se mora iskoristiti u idućih devet mjeseci. Cijena po kojoj su dionice kupljene nije otkrivena.

EP Global Commerce u kolovozu je otkupio dio dioničkog paketa od tvrtke Haniel, a po najavi Ceconomyja da bi mogao slijediti taj potez, skočila je cijena dionica Metroa na burzi, ove godine u minusu od gotovo trideset posto.

Ako Kretinsky i Tkač iskoriste opciju otkupa cijelog Hanielova udjela, steći će 31,5 posto Metroa i time prijeći prag od 30 posto nakon čega bi bili dužni objaviti ponudu za preuzimanje.

"Ovo značajno ulaganje odražava snažan interes u budućem razvoju Metroa kao odgovorna dugoročnog investitora", poručili su iz EP Global Commercea. Kretinsky je vlasnik češke energetske kompanije EPH koja posjeduje elektrane širom Europe. Prisutan je i u medijima, poput vlasništva nad najprodavanijim češkim tabloidom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close