Njemački manji višak sa SAD-om

Američki izvoz porastao je četiri posto na 64,6 milijarde eura/REUTERS Američki izvoz porastao je četiri posto na 64,6 milijarde eura/REUTERS

Sa 113,5 milijardi eura vrijednom uvezenom robom SAD je ostao najveći kupac njemačkih proizvoda.

Višak Njemačke u trgovini sa SAD-om koji je od dolaska Donalda Trumpa izvor trvenja Washingtona i Berlina smanjen je prošle godine, ali i dalje iznosi visokih 49 milijardi eura.

Kako tvrdi Reuters pozivajući se na podatke u koje je imao uvid, preliminirani izračun Saveznog statističkog ureda pokazuje da je njemački izvoz  u Ameriku prošle godine porastao 1,5 posto na rekordno visokih 113,5 milijardi eura. To znači da je SAD ostao najveći kupac robe s oznakom "Proizvedeno u Njemačkoj", ispred Francuske koja je uvezla njemačke robe za 105 milijardi eura te Kine s uvezenom 93 milijarde eura vrijednom robom.

S druge strane, uvoz američke robe u Njemačku povećan je 2018. za približno četiri posto na 64,6 milijarde eura. To znači da je njemački višak u trgovini s najvećim gospodarstvom svijeta smanjen za milijardu eura u odnosu na 2017. godinu, no i dalje je pojedinačno najveći od svih država s kojima najveće europsko gospodarstvo trguje. K tome, višak u trgovini s Amerikom zauzima više od petine udjela u ukupnom njemačkom trgovinskom višku od 228 milijardi eura.

Američki predsjednik često je kritizirao veliki trgovinski suficit koji Njemačka ima sa SAD-om te najavljivao da će zauzvrat uvesti carine na njemačke automobile. Međutim, kancelarka Angela Merkel dovodi u pitanju podatke s kojima Trump barata tvrdeći kako se temelje na zastarjelom statističkom izračunu.

Ako bi se u trgovinsku razmjenu uračunale i usluge, pokazalo bi se da SAD ima veliki višak u trgovini s Europom, smatraju u Berlinu. Što se tiče ostalih država, Kina je i dalje najvažniji njemački trgovinski partner s obzirom da je njihova trgovina prešla 200 milijardi eura. Uvoz iz Kine povećan je četiri posto na 106 milijardi eura.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve